Reģionu apvienība rosina noteikt 12% PVN likmi veselīgai pārtikai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valdības koalīcijā neietilpstošā Latvijas Reģionu apvienība rosina samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi veselīgai pārtikai no 21% līdz 12%. 

Latvijas Reģionu apvienības deputāti - ārsts Mārtiņš Šics un Jānis Ruks - Saeimas budžeta un finanšu komisijai ir iesnieguši priekšlikumus likumprojektā, kas paredz PVN likmes samazināšanu no 21% līdz 12% sākot ar 2018. gada 1.janvāri.

"Pirmkārt mūsu mērķis ir veicināt iedzīvotāju veselīgas pārtikas lietošanas ieradumus, tādējādi sekmējot arī kopējo Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa uzlabošanos, kas jau ilgstoši tiek atzīts par vienu no sliktākajiem Eiropas Savienībā. Otrkārt, nodokļa atlaide ir arī instruments, kā ieinteresēt nozares uzņēmumus pārtikas izstrādājumos izmantot veselībai draudzīgākas sastāvdaļas. Pasaules prakse jau ir pierādījusi, ka tieši finansiālais izdevīgums un reāls materiālais labums, nevis sodi vai aizliegumi ir efektīvākais iedzīvotāju un uzņēmumu ieradumu maiņas stimuls," uzsver ārsts un Saeimas deputāts Mārtiņš Šics.

Reģionu apvienība norāda, ka „neveselīgajam uzturam kopā ar mazkustīgu dzīvesveidu ir arvien lielāka loma iedzīvotāju, tajā skaitā arī jauniešu pieaugošajām liekā svara problēmām; pārmērīgs liekais svars savukārt var būt cēlonis citām slimībām, kā arī dažādām cilvēku psiholoģiskajām un pašnovērtējuma problēmām”.

Lai šie grozījumi neietekmētu pieņemto vidējā termiņa budžetu turpmākajiem trīs gadiem, PVN likmes samazināšana tiek plānota sākot ar 2018. gada 1.janvāri.

Jau ziņots, ka valdība pagājušajā nedēļā noraidīja iespēju piemērot samazināto - 12% nevis 21% -  PVN likmi pārtikai. Par galveno klupšanas akmeni iecerei ir kļuvušas bažas par valsts budžeta ieņēmumiem.

Iepriekš portālā "manabalss.lv" tika savākti vairāk nekā 13 000 parakstu par priekšlikumu noteikt pārtikai samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 12% pašreizējo 21% vietā. Saeima, ņemot vērā šo iniciatīvu, uzdevusi valdībai izvērtēt iespējas samazināt PVN pārtikai. Pamatojoties uz šādu izvērtējumu, valdībai Saeimā jāiesniedz attiecīgi grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā vai arī atzinums par šādas likmes samazinājuma neiespējamību, vienlaikus sniedzot aprēķinu par šāda samazinājuma fiskālo ietekmi uz valsts budžetu.

Tirgus un sociālo pētījumu kompānijas "TNS Latvia" novembrī veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka 93% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem atbalsta PVN likmes pazemināšanu pārtikai.

Arī zemnieki un pārtikas ražotāji iepriekš rosinājuši samazināt PVN likmi pārtikai, bet politiķi šo piedāvājumu noraidīja.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti