Dienas notikumu apskats

Rīgas cirkam nedēļas laikā jāaplēš zaudējumi un jāpiedāvā varianti darba atjaunošanai

Dienas notikumu apskats

"airBaltic" stratēģiskā investora meklējumos pagaidām plāno iztikt bez konsultantiem

Rīgas dome pagarina deklarēšanās periodu, lai piešķirtu nekustamā īpašuma nodokļa atlaides

RD pagarina deklarēšanās periodu, lai iedzīvotāji saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atlaides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgā gada sākumā bija 38 000 dzīvokļu, kuros neviens nebija deklarējies. Tieši šo īpašumu saimniekiem Rīgas dome otrdien, 16.februārī, iedeva vēl 13 dienas, kuru laikā miteklī kāds var deklarēties. Ja līdz februāra beigām tas netiks izdarīts, īpašniekiem jārēķinās ar teju astoņas reizes lielāku nekustamā īpašuma nodokļa likmi nekā pagājušajā gadā.

Bez domnieku vairākuma atbalsta gan palika opozīcijas ierosinājums līdzīgā veidā iet pretī arī ģimenēm ar bērniem, kam būtiskas īpašuma nodokļa atlaides pienākas tikai tad, ja dzīvoklī paspēja deklarēties līdz šā gada sākumam.

Grozījumi noteikumos "Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā" ar koalīcijas vairākumu tika pieņemti jau pagājušā gada jūnijā. Izmaiņas noteica īpašuma nodokli no ierastajiem 0,2% - 0,6% palielināt līdz 1,5%, ja mājoklī nav deklarētu iedzīvotāju, bet līdz 3% - nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem. Pret grozījumiem bija tikai Nacionālās apvienības deputāti, savukārt «Vienotības» frakcija balsojumā atturējās. Lielākās iebildes cēla Saeimas Juridiskais birojs, kā arī Finanšu, Ekonomikas un pašvaldību lietu ministrijas, kas par prettiesisku nodēvēja Rīgas lēmumu lielāku nodokli uzlikt nelikumīgajām būvēm.

Tomēr jaunākie noteikumu grozījumi skar nevis patvaļīgos būvniekus, bet tukšos dzīvokļus. Izmaiņu būtību otrdienas domes sēdē atgādināja Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa»). „No šiem 38 000 dzīvokļu 10 000 pieder ārvalstniekiem, kas nesen šeit ir nopirkuši dzīvokļus par 150 000 – 250 000 eiro. Ir absolūti loģiski, ka viņiem nevajadzētu saņemt atlaides no pašvaldībām. Tad vēl dzīvokļi pieder juridiskām personām – bankām, attīstītājiem un arī viņiem nav nepieciešams saglabāt atlaides, (..)” saka Ušakovs.

Nodokļa palielināšana gan nav tikai rūpes par iedzīvotājiem. Tas ļaus Rīgai iekasēt par 23 miljoniem eiro lielāku nodokli. Savukārt, ja dzīvokļos kāds deklarēsies, Rīgas budžetu papildinās iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Pēc pašvaldību lietu ministrijas ierosinājuma nosakot pārejas posmu nodokļa aprēķināšanai par šo gadu, deputāti lēma deklarēšanās periodu dzīvokļos rīdziniekiem pagarināt līdz februāra beigām. Noteikumi paredz, ka dzīvokļiem, kuros ir deklarēti iedzīvotāji, par šo gadu tiks aprēķināta samazināta nodokļa likme. Atļaujot deklarēties vēlāk, Rīgas dome radījusi iespēju, kā pašas Rīgas noteikumu mērķi apiet tiem, kam pieder vairāki īpašumi.

To opozīcijas deputātei Sarmītei Ēlertei («Vienotība») apliecināja Rīgas Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis. Ēlerte norādīja, ka ir pieļaujama situācija, ka cilvēks var deklarēties tikai uz īsu brīdi, lai saņemtu samazinātu nekustamo īpašumu nodokli. „Viņš vienkārši pastaigā pa tiem abiem dzīvokļiem,”  secināja Ēlerte, vaicājot paskaidrojumu Ziedonim.

Tikmēr bez vairākuma atbalsta palika Ēlertes priekšlikums deklarēšanās termiņu pagarināt līdz vasaras vidum. Viņas mērķis bija līdz tam grozīt citus noteikumus, ar kuriem paredzētas būtiskas īpašuma nodokļa atlaides ģimenēm ar bērniem, ja īpašumā deklarējušies līdz šā gada sākumam.

Saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ziņām iet Rīgas pēdās un būtiski palielināt īpašuma nodokli nesen lēmusi arī Carnikavas dome. Ministrija noteikumus vēl vērtē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti