RD akceptē transporta biļešu cenu diferenciāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas dome otrdienas rītā ārkārtas sēdē pieņēma noteikumus, kas dos iespēju Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem no nākamā gada pilsētas sabiedriskajā transportā braukt lētāk, nekā nedeklarētajiem. No nākamā gada sabiedriskā transporta biļetes cena būs 1,20 eiro jeb 84 santīmi, savukārt Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem būs 50% atlaide.

/Papildināts ar E.Sprūdža teikto/

„Rīdzinieku biļetēm" būt - tā otrdien ārkārtas sēdē nolēma Rīgas domes deputātu vairākums, apejot Saeimas deputātu un atbildīgās ministrijas mēģinājumus nepieļaut sabiedriskā transporta cenu dažādošanu atkarībā no deklarētās dzīvesvietas. Asu opozīcijas iebildumu pavadībā tika pieņemti jauni noteikumi, kas vien ar dažām juridiskām niansēm atšķiras no iepriekš ministrijas izbrāķētajiem grozījumiem un joprojām atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā piešķirs visiem galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem, kā arī tiem, kam Rīgā pieder nekustamais īpašums.

Rīgas domes jaunie noteikumi paredz, ka no nākamā gada sabiedriskā transporta biļetes cena būs eiro divdesmit jeb 84 santīmi. Līdzās jau pašlaik piemērotajām atlaidēm par 50% lētākas biļetes pienāksies arī tiem, kas deklarējušies Rīgā un ir vecumā līdz 75 gadiem, vai arī tiem, kam Rīgā pieder nekustamais īpašums. Tādējādi deklarētā dzīvesvieta formāli vairs nebūs vienīgais kritērijs atlaidēm. Domes opozīcija uzsver - noteikumu būtība nemainās un dārgākas biļetes joprojām diskriminēs nerīdziniekus, kas izmanto tikai Rīgā esošās universitātes slimnīcas, ministrijas, lidostu vai operu. Taču Rīgas mērs Nils Ušakovs no „Saskaņas centra" ir pārliecināts - tiks novērsta tieši rīdzinieku diskriminācija:

„Pašlaik rīdzinieki maksā gan par pašvaldības funkcijām, par ko viņiem ar saviem nodokļiem arī būtu jāmaksā, gan par galvaspilsētas funkcijām, kas ir dubults slogs. Par galvaspilsētas funkcijām būtu jāmaksā valstij."

Summējot visas atlaides, pašvaldības budžetā nākamgad neieripos ap 109 miljoniem eiro. Ušakovs gan cer, ka izmaiņas neatstās iespaidu uz pašvaldības budžetu, jo prāvās atlaides kompensēs pieaugošais Rīgā deklarēto cilvēku skaits. Tikmēr opozīcijas deputāti kritizē, ka aiz jaunajiem tarifiem slēpjas „Rīgas Satiksmes" neefektīvais darbs un pašas domes neprasme savilkt kopā galus.

„Jābūt aklam, lai neredzētu, ka labu daļu no šiem 109,5 miljoniem, ko atkal tiek plānots iemest „Rīgas Satiksmes" melnajā caurumā, var izlietot daudz atbildīgāk, lai mazinātu nevienlīdzību," sacīja Sarmīte Ēlerte no „Vienotības".

„Tiek meklēti jauni, agresīvi veidi, kā kompensēt šo savu nespēju sabalansēt ieņēmumus ar izdevumiem. Viens veids ir vienkārši uzlikt milzīgu maksu - eiro divdesmit - cilvēkiem, kas iebrauc Rīgā no laukiem," vērtēja Ģirts Lapiņš no nacionālās apvienības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai noteikumi un domes argumentācija būs jāvērtē no jauna, bet ministrs Edmunds Sprūdžs no Reformu partijas par to ir skeptisks:

„No esošās informācijas es pašlaik neredzu, kādā veidā tas atbild uz problēmām, uz ko VARAM norādīja atzinumā. Manā rīcībā nav tādas informācijas, kas šos noteikumus padarītu tiesiskus no tā lēmuma, kas šodien ir pieņemts. Bet juridiskais vērtējums, protams, vēl ir priekšā."

Ušakovs gan sola - ja tas būs negatīvs, dome to vērā neņems un par jaunajiem noteikumiem nobalsos vēlreiz:

„Tādas ir pašvaldības tiesības. Nevajag sūtīt mums prettiesiskas vēstules. (..) Šie noteikumi 1.janvārī stāsies spēkā, un pēc tam, ja ministrija gribēs tos atcelt, viņiem to vajadzēs darīt jau janvārī."

Ušakovs stāsta, ka notiekot arī sarunas ar Pierīgas pašvaldībām par biļešu starpības kompensēšanu. Domes opozīcija tomēr vēl cer jaunās biļešu cenas pārskatīt un neizslēdz arī vēršanos Satversmes tiesā. Tikmēr „Rīgas satiksme" otrdien jau sāk dalīt Rīdzinieka kartes, kam līdz šim pieteikušies apmēram 36 tūkstoši cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti