Ražotāju cenas mēneša laikā kāpušas par 0,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Janvārī salīdzinājumā ar decembri ražotāju cenas Latvijas rūpniecībā palielinājušās par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Mēneša laikā ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 0,9%, bet eksportētajai – par 0,4%. Ražotāju cenu pieaugumu mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu kāpums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, pārtikas produktu ražošanā un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā.

Šogad janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,6%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas pieauga par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai – par 1,2%. Visvairāk cenu kāpumu ietekmēja sadārdzinājums koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā – par 0,9 procentpunktiem. Savukārt lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 0,3 procentpunktiem, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē – par 0,2 procentpunktiem.

Ražotāju cenu pārmaiņas % pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 660 uzņēmumi, kas indeksa aprēķiniem katru mēnesi CSP paziņo ap 3,1 tūkstoti cenu, no kurām 1,6 tūkstoši – par vietējā tirgū un 1,5 tūkstoši – par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti