Ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā mēreni pieaug

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 0,4% (vietējā tirgū realizētajai produkcijai – par 0,1%, eksportētajai produkcijai – par 0,6%). Ražotāju cenu pieaugumu pamatā noteica ražotāju cenu pieaugums poligrāfijā un tekstilizstrādājumu ražošanā, informē Ekonomikas ministrija.

Gada griezumā ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā ir par 0,7% augstākas nekā gadu iepriekš, t.sk. eksportētajai produkcijai – par 0,3%, savukārt vietējā tirgū realizētajai produkcijai – par 1,4 %.

Šī gada sešos mēnešos ražotāju cenas gan vietējā tirgū realizētai produkcijai, gan eksportētai produkcijai pieauga par 0,6%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas ražotāju cenas lielā mērā nosaka pakāpenisks pieprasījuma pieaugums, tomēr tas joprojām ir salīdzinoši zemā līmenī un kopumā vairumā nozaru neatstāj būtisku ietekmi uz ražotāju konkurētspēju. Konkurētspēju vairumā nozaru galvenokārt ietekmē cenu izmaiņas ārējos tirgos.

Šī gada sešos mēnešos nozaru griezumā strauji ražotāju cenas pieauga poligrāfijā – par 3,4% un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā – par 1,9%. Ražotāju cenu pieaugumu šajās nozarēs noteica straujais eksportētās produkcijas ražotāju cenu pieaugums – attiecīgi par 4% un 1,7%, un vietējā tirgū realizētās produkcijas ražotāju cenu pieaugums – par 2,4% katrā nozarē. Cenas pieauga arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 1,8%, ko noteica straujāks eksportētās produkcijas ražotāju cenu pieaugums.

Būtisks ražotāju cenas samazinājums bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 17,5%, salīdzinot ar 2013. gada decembri. Ražotāju cenas samazinājās arī elektrisko iekārtu ražošanā un iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā.

 Kopš straujā ražotāju cenu kāpuma 2013. gada maijā, ko lielā mērā ietekmēja resursu cenu pieaugums pasaulē, ražotāju cenas svārstās, tomēr to pieaugums būtībā ir mērens. Sagaidāms, ka kopumā 2014. gadā apstrādes rūpniecības ražotāju cenu dinamiku galvenokārt ietekmēs kopējā pieprasījuma izmaiņas vietējā un ārējos tirgos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti