Panorāma

Lems par 13. janvāra grautiņu dalībnieku amnestiju

Panorāma

Nākotnes nama pamatos iemūrē vēstījumu

Ražotājiem neļaus vienu produktu pārdot ar atšķirīgu sastāvu

Ražotājiem Eiropā neļaus vienu produktu pārdot ar atšķirīgu sastāvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Parlaments ceturtdien, 13.septembrī, deva zaļo gaismu, lai neļautu ražotājiem vienu un to pašu produktu ar identisku nosaukumu un marķējumu, bet ar atšķirīgu sastāvu pārdot Eiropas Savienībā (ES). Sākotnēji tika uzskatīts, ka zemākas kvalitātes produkti nonāk Austrumeiropas valstīs, bet vēlāk konstatēts, ka arī starp Rietumeiropas valstīm pastāv dažu produktu sastāva atšķirības. Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) gan savulaik paziņoja, ka Latvijā nopērkamiem produktiem šīs atšķirības ir nebūtiskas.

Pirmo reizi bažas par produktu atšķirīgo kvalitāti politiskā līmenī izskanēja pagājuša gada sākumā – par to sāka runāt Čehijā, Slovākijā, Bulgārijā un Ungārijā – ka lielo zīmolu ražotāji diskriminē austrumeiropiešus.

Slovākijā pētījumā tika atklāts – tur nopērkamā produktā ir mazāk gaļas, Ungārijā – viens maizes izstrādājums nav tik kraukšķīgs kā Austrijas lielveikalā nopērkamais, un dažos dzērienos ir vairāk mākslīgo saldinātāju.

Sākotnēji ražotāji atrunājās, ka tā ir tikai piemērošanās vietējām garšas īpatnībām, un Višegradas eiroskeptisko politiķu sūdzībās neviens neieklausījās. 

Taču pagājušajā septembrī savā ikgadējā runā Eiropas Komisijas (EK) vadītājs Žans Klods Junkers apsolīja, ka nebūs otrās klases patērētāju, un jautājums par duālajiem produktiem sakustējās.

Par kaimiņu dārza ābolu saldumu nav šaubu, bet, vai šokolāde no Francijas veikalā ir labāka nekā tā, kas nopērkama Latvijā vai Slovākijā –   lai to noskaidrotu, EK tagad veic plašas pārbaudes un analīzes ar vienotu metodoloģiju teju visās ES dalībvalstīs.

Eiropas Parlaments gan uzskata, ka pierādījumu, lai vērstos pret ražotājiem, pietiek un šis komisijas pētījums pat vairs nav jāgaida.

"Likumdošanas risinājumam jābūt uz galda neatkarīgi no šī pētījuma rezultātiem, jo atsevišķas pārbaudes jau ir veiktas iepriekš – kādās 10 dalībvalstīs, varbūt vairāk. Uz šo brīdi diskusija par to, vai patiešām pastāv atšķirīga produktu kvalitāte, jau ir pabeigta," teica EP ziņotāja par produktu duālo kvalitāti Olga Sehnalova no Polijas.

Eiroparlamenta ceturtdien pieņemtais priekšlikums paredz, ka viena produkta atšķirīgu sastāvu dažādās Eiropas valstīs varēs atzīt par negodīgu komercpraksi.

"Mēs ražotājiem nenoteiksim, kādam jābūt produktu sastāvam. Tas, ko mēs sakām – ja jūsu produkts ir kopējā Eiropas tirgū ar to pašu nosaukumu, zīmolu, iepakojumu un mārketingu – tad tā sastāvs nedrīkst atšķirties," norāda Sehnalova.

"Ja, piemēram, zviedriem garšo saldi marinēti gurķīši, bet mums tādi stiprāki – tā nav problēma, bet tie tad ir dažādi produkti," uzsver eiroparlamentāriete Inese Vaidere ("Vienotība").

Bet, vaicāti – kad visu Latvijā nopērkamo produktu kvalitāte būs identiska tāda paša nosaukuma Vācijā vai Austrijā nopērkamiem produktiem – deputāti nesola ātrus panākumus.

"Līdz šī gada beigām ir paredzēts konstatēt tiešām šis būtiskās atšķirības. Tad tiks strādāts pie normatīviem aktiem, lai EK varētu ne tikai identificēt pārkāpējus, bet arī viņus saukt pie atbildības – tas nebūs ne šogad, ne nākamgad," atzīst Vaidere.

Tas nozīmē, ka Latvijas patērētājiem būs jāgaida vēl daži gadi, lai būtu droši, ka Latvijā nopērkamais veļas pulveris vai kafija būs kvalitātē identisks tam, kas nopērkams Vācija vai Austrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti