Eiro fokusā

Gaidot tirdzniecības ierobežojumus, pasliktinās tirgotāju noskaņojums

Eiro fokusā

Pagaidām maz ieguvumu no komerciālajiem pasažieru pārvadājumiem

Uzņēmums "Delfin Group" uzsāk akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā

Ražīgs rudens Baltijas biržās. Kādi spēlētāji ienāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šis rudens Baltijas biržās ir ražīgs, jo visos trīs tirgos parādās daudz jaunu emitentu, tostarp „Delfin Group” Latvijā, vērtēja biržas “Nasdaq Riga” valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. Ekonomists Gundars Bērziņš atgādināja par riskiem, ar kādiem jārēķinās potenciālajiem investoriem.

Latvijā pagājušajā nedēļā akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā sāka nebanku kreditētājs „Delfin Group”, kas aicina pieteikties arī mazos investorus. Pieteikties uz „Delfin Group” akciju iegādi iespējams līdz 11. oktobrim.

„Delfin Group” padomes priekšsēdētājs Agris Evertovskis stāstīja, ka īpaši padomāts par mazajiem investoriem un dividendes 50% apmērā no uzņēmuma peļņas tiks izmaksātas četras reizes gadā.

Evertovskis skaidroja, ka minimālais iegādes daudzums ir viena akcija, kas maksās 1,52 eiro: “Esam uztaisījuši speciālu piedāvājumu – visiem mazajiem akcionāriem tiek garantētas 1000 akcijas. Teiksim, skatoties citās valstīs, vidējais, ko viens cilvēks iegulda, ir 2000, 3000 vai 1000 eiro. Kopumā mēs izlaidīsim 8,395 miljonus akciju. Kad akcijas izlaidīsim, tad kopumā būsim piesaistījuši 12,76 miljonus eiro. Ar to naudu mēs daļēji atmaksāsim esošos aizdevumus un tādējādi gūsim ieguvumu no procentu izmaksas samazināšanās. Tas arī dos iespēju audzēt mūsu kredītportfeli un ieviest jaunus pakalpojumus, un turpināt konkurēt patēriņa kreditēšanas tirgū.”

Šobrīd Baltijas biržā, kur ietilpst Rīgas, Tallinas un Viļņas biržas, kotējas 65 uzņēmumi. Vairāk uzņēmumu ir no Lietuvas un Igaunijas, vismazāk – no Latvijas. Biržas “Nasdaq Riga” valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne stāstīja, ka uzņēmumiem pirms ieiešanas biržā pieejami vairāki finanšu instrumenti, tai skaitā Eiropas Savienības fondu atbalsts šim mērķim, kas sedz pusi no izmaksām un par ko ir liela uzņēmumu interese.

„Kad uzņēmums nāk uz biržu un piesaista kapitālu, tad fonds var kļūt par tādu kā enkura investoru. Tāds fonds pašreiz top Latvijā un Lietuvā saistībā ar Eiropas atbalstu. Bet pašreiz Latvijas uzņēmumiem ir pieejams atbalsts no “Altum” fonda, kurš arī investē uzņēmumu akcijās un obligācijās,” stāstīja Auziņa-Melaksne.

Liela aktivitāte Baltijas biržās

 “Nasdaq Riga” valdes priekšsēdētāja šo rudeni Baltijas biržās vērtē kā ļoti ražīgu, jo visos trīs tirgos ienāks daudz jaunu emitentu.

“Latvijā oktobra beigās, novembrī būs “Virši” akciju sākotnējais publiskais piedāvājums un tad arī vesela rinda obligāciju emitenti, piemēram, “Augstsprieguma tīkls”, “Altum”. Būs arī nebanku kreditētāju un nekustamo īpašumu obligāciju emisijas,” stāstīja Auziņa-Melaksne.

Savukārt Igaunijā lielākais gaidāmais notikums šoruden ir “Enefit Green” akciju publiskais piedāvājums:

“Tas ir valstij piederošs uzņēmums, daļa no Igaunijas enerģētikas uzņēmuma, tātad zaļā daļa.”

Tikmēr Lietuvā  Covid-19 atbalsta fonds uzņēmējdarbībai ir uzsācis savu obligāciju kotāciju biržas parāda vērtspapīru oficiālajā sarakstā.

Investoriem jāatceras par riskiem

Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns Gundars Bērziņš vienlaikus gan brīdināja par investīciju riskiem, ieguldot savus līdzekļus akcijās vai obligācijās, gan skaidroja, ka šobrīd glabāt naudu bankā nav izdevīgi.

„Šobrīd procentu likmes ir tik mazas, ka ienesīgums no šīs naudas ir faktiski zemāks nekā inflācija. Šogad inflācija ir 2,8%, savukārt, bankas maksā ap 1% vai zem pat 1%, faktiski mūsu naudas vērtība krītas,” viņš skaidroja.  

Investējot akcijās, cilvēks faktiski kļūst par uzņēmuma līdzīpašnieku, norādīja Bērziņš: “Ja uzņēmuma vērtība tirgū ceļas un tam ir labas attīstības perspektīvas, tad arī šo akciju vērtība ceļas. Kā rezultātā mēs iegūstam iespēju palielināt savu ieguldīto naudu, pašiem neiesaistoties uzņēmuma pārvaldībā. Bet otra lieta – mēs tādā veidā iegūstam sasaisti ar ļoti konkrētiem uzņēmumiem šeit pat Latvijā.”

Bērziņš atgādināja arī par risku – ja uzņēmumam iet slikti, teorētiski naudu var zaudēt. Noguldot naudu bankā, šis risks ir zemāks, skaidroja Bērziņš.

„Delfin Group”, tāpat kā citus uzņēmumus, kas akcijas vai obligācijas kotē biržā, uzrauga un kontrolē gan birža, gan Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti