Panorāma

Ziedot.lv atsāk akciju Baibai

Panorāma

Nauda atrasta, ziedošana turpinās

Negaidīti grozījumi maksātnespējas likumā

Rasnačs cer: Saeima saglabās amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar pārsteigumu un nosodījumu Tieslietu ministrija un vairākas nevalstiskās organizācijas reaģējušas uz Saeimas Juridiskās komisijas lēmumu atcelt normu, kas ļauj maksātnespējas administratorus pielīdzināt valsts amatpersonām.  Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) LTV pauda cerību, ka Saeima šo komisijas lēmumu neatbalstīs.   

Priekšlikumu izslēgt no maksātnespējas likuma normu, kas paredz maksātnespējas administratorus pielīdzināt valsts amatpersonām, trešdien iesniedza divi partijas “No sirds Latvijai” deputāti – Gunārs Kūtris un Inguna Sudraba. Par to nobalsoja seši, bet pret – tikai viens Saeimas Juridiskās komisijas deputāts.

Pret balsoja vienīgi “Vienotības” deputāts Andrejs Judins, bet vēl divām “Vienotības” deputātēm nebalsojot un atlikušajiem koalīcijas deputātiem balsojumā atturoties, ar opozīcijas balsīm pietika, lai izmaiņas apstiprinātu.

“Pieaicinātie eksperti gandrīz visi teica.. es teikšu vienkāršākiem vārdiem – muļķīgs priekšlikums, jo tas nenovērsa to, kā dēļ problēma ir pacēlusies. Problēma ir pacēlusies ar procesa uzraudzību, kas kontrolē administratorus un var reaģēt uz viņu pieļauto kļūdu vai apzināti nepareizu rīcību. Amatpersonas statuss to nenozīmē. Amatpersonas statuss bija piedāvāts, lai parādītu, ka mēs kaut ko darām,” priekšlikumu pamatoja Kūtris.

Pretējās domās ir tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, norādot – šis lēmums būtībā liedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam uzraudzīt maksātnespējas administratoru darbu.

“Es ceru, ka tas tiks atcelts, ka tas netiks pieņemts Saeimas sēdē balsojumā, jo tas jau ir bīstams signāls tam, ka valdības virzītā reforma tiks nobloķēta,” pauda ministrs.

“Ja ar šo grozījumu tiks pieņemts likums trešā lasījumā, tad, visdrīzāk, tiks prasīta likuma otrreizēja caurlūkošana, tādējādi tiks nobloķētas visas pārējās reformas,” sacīja ministrs.

Pārsteigumu par komisijas lēmumu pauž arī vairākas nevalstiskās organizācijas.

“Absolūts absurds, vienkārši neiedomājami, ka var uz otro lasījumu ielikt tik būtisku izmaiņu, kas nozīmē,  ka maksātnespējas administratoriem būs krietni samazināta uzraudzība no KNAB un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) puses. KNAB tādā ziņā, ka ne pilnībā attieksies korupcijas definīcija, un VID tādā izpratnē, ka viņiem nebūs vairāk jāsniedz amatpersonu deklarācijas,” pauda sabiedrības par atklātību “Delna” direktors Jānis Volberts.

Arī Ārvalstu investoru padome norāda, ka nav analīzes, kas parādītu, ka amatpersonas statuss maksātnespējas administratoriem būtu neefektīvs, un alternatīvi uzraudzības mehānismi nav piedāvāti, nav piedāvāts nekāds risinājums, vienīgais, kas ir izdarīts, ka ir sperts plats solis atpakaļ, lai maksātnespējas process netiktu sakārtots.

Kā ziņo aģentūra LETA, Saeimas Juridiskais birojs gan norādījis, ka valsts amatpersonas statuss maksātnespējas administratoriem noteikts arī citā likumā un atceltā norma bijusi dublējoša, tomēr izmaiņu iniciators Gunārs Kūtris paudis, ka jautājums tika lemts pēc būtības. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti