Dienas ziņas

Liepājas lidostā atsāk mācību lidojumus

Dienas ziņas

Atkal atvērts Baltijā lielākais ceriņu dārzs

Ziemas rapšu pilnzieda laiks

Rapšu audzētāja: Šķirnes izvēle ir kā loterija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ainava šobrīd daudzviet iekrāsojas spilgti dzeltena – ir ziemas rapšu pilnzieda laiks. Latvijā galvenokārt audzē ziemas rapšus, tāpēc lielākais pārbaudījums – ziema – tiem jau aiz muguras. Tā pārciesta labi, savukārt pavasaris ar salnām sējumus īpaši nav saudzējis.

No Kuldīgas pusē esošās zemnieku saimniecības “Jaunkalni” vairāk nekā 800 hektāru sējumiem ceturto daļu aizņem rapši. Šī ir arī saimniecība, kas ik gadu rīko lauku dienas un atvēl savu zemi jaunu šķirņu testēšanai, kuras rezultātu brauc aplūkot lauksaimnieki no visas Kurzemes.

Šoreiz gan lauku dienas nenotiek, bet, pērn sasētas, te demonstrējuma laukos pārziemojušas un pilnos ziedos ieraugāmas 26 rapšu šķirnes. Gan šīs šķirnes, gan uzņēmuma ražošanas lauki ļāvuši secināt, ka rapši pārziemojuši labi. Tomēr pavasaris nav bijis labvēlīgs, apsaluši ziedpumpuri. “Jaunkalnos” prognozē par 10% mazāku ražu.

“Kurzemē nebija sniega, ir apsaluši. Bet šobrīd izskatās ļoti labi, ir atdzīvojušie,” stāsta z/s “Jaunkalni” pārvaldniece Viktorija Zonenberga.

Tā kā lauksaimniecība ir nozare, kura ir atkarīga no laikapstākļiem, pie jaunu šķirņu izveidošanas strādā daudzi uzņēmumi. Galvenais uzdevums visiem viens – šķirnes veidot pēc iespējas ziemcietīgākas, kas spēj izturēt ne tikai sniegu, bet arī kailsalu. Tāpat svarīgs ir veģetācijas periods, ražas potenciāls un eļļainība.

Zonenberga atzīst, ka šķirņu klāsts ir liels, bet ik gadu tā ir kā loterija, kādu šķirni izvēlēties rudenī iesēt, jo ziema un pavasaris nav prognozējami. “Katrs gads ir citādāks. Pagājušais gads bija lielo rapšu hibrīdu gads, kur ļoti labas ražas varēja iegūt. Šogad ar pavasara salnām gribētos teikt, ka šogad vinnēs pundurīši, vēlāk stiepsies uz augšu, ziedpumpuri tiek pasargāti no salnām,” stāsta “Jaunkalnu” pārvaldniece.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis zina stāstīt, ka Latvijā pārsvarā tiek sēti ziemas rapši. Pašaik pavasaris to augšanu ir ietekmējis līdzīgi visā Latvijā.

“Kad bija tuvu ziedēšanai, bija salnas līdz mīnus četriem grādiem, ziedpumpuros diemžēl auglītis nosala, tagad daudzi ziedi bez augļiem. Tagad mēģina augs kompensēt šos ziedēšanu pumpurus, cik nu var,” stāsta Balodis.

Rapšu sējplatībām Latvijā ir neliela tendence pieaugt, bet ar jaunu šķirņu palīdzību un tehnoloģiju uzlabošanu pieaug ražīgums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti