Rankas pagastā Āfrikas cūku mēra dēļ «Mazruciņu» saimniecībā likvidē 119 cūkas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gulbenes novada Rankas pagasta zemnieku saimniecībā “Mazruciņi” konstatēta mājas cūku saslimšana ar Āfrikas cūku mēri. Slimības dēļ nācās likvidēt 119 cūkas, lielākoties – nobarojamās cūkas, taču bija arī sivēnmātes, sivēni un kuilis, informēja Pārtikas un veterinārais dienests.

PVD noteicis karantīnu ar aizsardzības zonu Gulbenes novada Rankas pagastā un Smiltenes novada Variņu pagastā trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni, Launkalnes pagastā, Raunas novada Drustu pagastā un Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas pagastā, 10 kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni.

Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saimniecībā īsteno Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumus, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām tika konstatēts šī gada 8. augustā Gulbenes novada Stradu pagastā.

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties meža cūku populācijā. Dati uz 23. septembra rītu liecina, ka slimība konstatēta 816 meža cūkām 65 Latvijas novados un divās pilsētās.

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties Kurzemes virzienā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, kas apdraud gan meža, gan mājas cūkas. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, saimniecībai jāievēro stingri biodrošības pasākumi.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz reģistrēts 2014.gada jūnijā trim meža cūkām Baltkrievijas robežas tuvumā. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti