«Rail Baltica» projekta ieviešanu koncentrēs kopuzņēmumā «RB Rail»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas valdība atbalstījusi Satiksmes ministrijas (SM) ieceri koncentrēt "Rail Baltica" projekta ieviešanas funkcijas trīs Baltijas valstu kopuzņēmumā AS "RB Rail". Tādējādi tiks nodrošināta ātrāka, kvalitatīvāka un izmaksu ziņā efektīvāka projekta ieviešana Latvijā, informēja SM.

Jaunais "Rail Baltica" projekta ieviešanas modelis paredz, ka par projektēšanas un būvniecības darbiem Latvijā būs atbildīgs viens uzņēmums – Baltijas valstu kopuzņēmums "RB Rail". Projektēšanas un būvniecības funkciju koncentrācija vienā uzņēmumā nodrošinās skaidru atbildības sadalījumu, efektīvāku koordināciju un ātrāku projekta ieviešanu.

Iecerēts modeļa ieviešanu īstenot līdz 2020. gada beigām, norādīja SM.

Pašlaik Rīgas Centrālās stacijas un starptautiskās lidostas "Rīga" staciju projektēšanas un būvniecības aktivitāšu īstenošanu SM ir deleģējusi SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas". Turpmāk šie pienākumi tiks deleģēti kopuzņēmumam, saglabājot visas uzņemtās līgumattiecības un turpinot visus iesāktos iepirkumus.

SM atzīmēja, ka "Rail Baltica" ir pārrobežu projekts, līdz ar to izmaiņas Latvijas projekta ieviešanas modelī jāsaskaņo ar Igauniju un Lietuvu.

KONTEKSTS:

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti