«Rail Baltica» posma Vangaži–Salaspils–Misa būvprojektēšana izmaksās 12 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" posma Vangaži–Salaspils–Misa būvprojektēšanu un autoruzraudzību par 12 024 529 eiro veiks starptautiska uzņēmumu apvienība, kuras sastāvā ir  Francijas uzņēmums "Egis Rail S.A.", Vācijas "DB Engineering & Consulting GmbH" un Latvijas SIA "Olimps", informē AS "RB Rail".

Konkursā izvēlēts saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums. Plānots, ka līgums ar uzvarētāju tiks parakstīts pēc nepieciešamo procedūru noslēgšanas.

Saskaņā ar sākotnējo detalizēto tehnisko izpēti paredzēts, ka šajā posmā būs 33 ceļu un dzelzceļu pārvadi, kā arī savienojums ar "Rail Baltica" intermodālo loģistikas centru Salaspilī un infrastruktūras apkopes punktu Vangažos. Paredzēta arī 11 tiltu izbūve, tai skaitā apmēram 1,3 kilometru (km) gara tilta celtniecība pār Daugavu Salaspils un Ķekavas novados. Projektējamā posma paredzamais garums ir 67 km.

"Rail Baltica"

"Rail Baltica" ir dzelzceļa transporta projekts, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā, un tas šobrīd aptver četras Eiropas Savienības valstis – Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, vairāk nekā 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 mm) dzelzceļa līniju ar maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā. 

Projektā tika plānots līdz 2019. gadam pabeigt gatavošanos darbus, lai varētu sākt priekšdarbus dzelzceļa līnijas būvprojektēšani un zemju atsavināšanai, 2020. gadā – būvniecības procesu, bet 2026. gadā jau atklāt savienojumu Tallina-Rīga-Kauņa, bet 2030. gadā – savienojumu ar Varšavu.

"Rail Baltica" dzelzceļa līnijas apstiprinātā trase šķērsos Latvijas teritoriju 263 kilometru garumā un stiepsies cauri Latvijai, skarot Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Baldones, Iecavas, Olaines, Mārupes, Bauskas novadu un Rīgas pilsētas pašvaldības teritoriju.

Iepirkums paredz veikt inženiertehniskās izpētes darbus, vērtību inženieriju, būvprojekta pamatrisinājumu un būvprojekta izstrādi dzelzceļa trases zemes klātnes, sliežu ceļa un saistīto inženierbūvju (t.sk. tilts pār Daugavu) izbūvei.

Līguma termiņš ir 24 mēneši jeb divi gadi būvprojekta izstrādei un 60 mēneši jeb pieci gadi autoruzraudzības pakalpojumiem būvniecības darbu laikā.

Uzņēmumu  apvienībā:

  • Francijas uzņēmumam "Egis Group S.A." esot pieredze ātrgaitas dzelzceļa līniju, reģionālo un piepilsētas sistēmu, multimodālo mezglu, kā arī kravu dzelzceļa, staciju, platformu, dzelzceļa un autoceļu attīstībā.
  • Vācijas "DB Engineering & Consulting GmbH'' piedāvājot plašu pakalpojumu klāstu tālsatiksmes, ātrgaitas, reģionālajām un vietējām transporta sistēmu darbības plānošanā.
  • Latvijas SIA "Olimps" piedāvā visa veida inženierpakalpojumus t.sk. inženiertehnisko objektu projektēšanu.

"RB Rail" atzīmē, ka Latvijā šis ir jau otrais pamattrases būvprojektēšanas iepirkums, kurā paziņots uzvarētājs. 10. maijā būvprojektēšanu un autoruzraudzības pakalpojumu iepirkumā "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas posmā caur Rīgu uzvarēja divu spāņu uzņēmumu konsorcijs ("IDOM Consulting" Engineering, Architecture" un "Ingeniería y Economía del Transporte" (INECO)) ar piedāvājumu 12 989 200 eiro apmērā.

Savukārt jūnijā tiks izsludināti vēl divi būvprojektēšanas iepirkumi dzelzceļa posmiem līdz Latvijas/Igaunijas un Latvijas/Lietuvas robežai.

Igaunijā sāktas iepirkuma procedūras būvprojektam visos dzelzceļa posmos no Latvijas/ Igaunijas robežas līdz Tallinai, un jau šī gada martā parakstīts pirmais būvprojektēšanas līgums. Savukārt Lietuvā izsludināti divi no četriem iepirkumiem, kas attiecas uz posmiem no Kauņas līdz Lietuvas/Latvijas robežai. Šā gada aprīlī tika parakstīts pirmais būvprojektēšanas līgums posmam no Kauņas līdz Ramīgalai, piebilda "RB Rail".

"RB Rail" ir daudznacionāls Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas izveidots, lai koordinētu "Rail Baltica" projekta īstenošanu – pirmo šāda mēroga infrastruktūras projektu no Tallinas līdz Lietuvas/Polijas robežai. "RB Rail" AS projektā ir atbildīgs par dzelzceļa projekta izstrādi, būvniecību un mārketinga aktivitātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti