Stāsti

Izgudrotāji un izgudrojumi: nīderlandietis Roberts Vrīss un organoīdi

Stāsti

Augot interesei par latviešu valodu, LU vasaras skolā rekordliels dalībnieku skaits

Raibspārnmušas apdraud smiltsērkšķu ražu

Raibspārnmušas apdraud smiltsērkšķu ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts augu aizsardzības dienests brīdina smiltsērkšķu audzētājus par raibspārnmušas izlidošanu. Paši audzētāji to sauc par pēdējo gadu aktuālāko problēmu, jo iepriekš smiltsērkšķu laukos nav bijusi vajadzība pēc augu aizsardzības līdzekļiem. Pēc kaitēkļu masveida savairošanās ogas pamazām deformējas, sažūst, nobrūnē un pārtikai nav derīgas.

Smiltsērkšķu audzētāju apvienības biedrs Andrejs Brūvelis Tukuma novadā smiltsērkšķu krūmu plantācijā atrāda uz speciāla līmpapīra saķertos kaitēkļus, kas posta ražu. Tieši patlaban, pateicoties siltajam laikam, ir smiltsērkšķu raibspārnmušas izlidošanas periods. Kaitēklis dēj oliņas ogās, un zaudējumi manāmi vien ražas laikā rudenī.

''Tad, kad oliņa ir iedēta, to mēs nevaram pamanīt, to var tikai ar mikroskopu ieraudzīt. Tad, kad jau izšķiļas kāpurs, tas ļoti ātri aug un ēd augli no iekšpuses. Ogas sabrūnē un rezultātā izskatās teju kā tukšas rozīnes.

Pašam krūmam ļaunumu muša nenodara, tā rada mums konkurenci uz augļa novākšanu,'' stāsta Brūvelis.

Līdz šim Latvijā nav reģistrēti ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi tieši šī kaitēkļa ierobežošanai. Turklāt smiltsērkšķu audzētājiem iepriekš nav bijusi vajadzība laukus miglot, taču audzētāji šeit veic pirmos izmēģinājumus, jo problēma kļuvusi aktuālāka ik gadu:

''Tas būs eksperiments, jo šis līdzeklis vēl Latvijā nav reģistrēts, un mums bija jāpērk speciāla atļauja, lai mēs to varētu lietot. Tas ir no Polijas, tur to sekmīgi lieto pret saldo ķiršu mušu. Pērn es mēģināju četrus dabīgus aizsarglīdzekļus uz augu bāzes, bet nekas nelīdzēja pret šo kaitēkli.''

Arī Valsts augu aizsardzības dienests apstiprina, ka smiltsērkšķu stādījumos visos Latvijas reģionos uz izliktajiem līmes vairogiem konstatēta smiltsērkšķu raibspārnmušas masveida izlidošana.

''Siltās dienas ir veicinājušas smiltsērkšķu raibspārnmušu izlidošanu un ogu gatavošanos, tāpēc smiltsērkšķu audzētājiem jāizliek dzeltenie līmes vairogi, lai ierobežotu mušas populāciju. Tie jānovieto smiltsērkšķu dienvidu (saulainajā) pusē uz sievišķajiem augiem un regulāri jāpārbauda,'' iesaka dienesta speciāliste Linda Būcēna.

Tāpat eksperti norāda, ka ir būtiski savākt un iznīcināt arī bojātās ogas, tiklīdz parādās pirmās bojājuma pazīmes un tās nedrīkst nomest dārzā vai kompostēt. Plašāku informāciju par smiltsērkšķu raibspārnmušas ierobežošanu var atrast augu aizsardzības dienesta mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti