De Facto

Raidījumi un reģionālās vizītes – politiķu triki pirms aģitācijas perioda

De Facto

Lūdzot represētā statusu, puse saņem atteikumus

Pieckāršs sadārdzinājums un aizdomas par neobjektīvu vērtējumu

Radioaktīvo atkritumu tvertni būvēs «Velve»; bažas par neobjektīvu ekspertīzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunu radioaktīvo atkritumu tvertni glabātavā “Radon”  varētu būvēt būvfirma “Velve”, ziņoja LTV raidījums “De facto”. “Velve” bija vienīgais pretendents, kas iesniedzis savu piedāvājumu konkursā. Tā cena, aptuveni 10 miljoni eiro (ar PVN) bija piecreiz lielāka par sākotnēji, 2016. gadā, paredzēto līgumcenu (aptuveni 2 miljoni eiro).  Raidījums norāda, ka pastāv bažas, vai piedāvājums vērtēts objektīvi.

Sākotnējā iepirkumā pieteikušies divi pretendenti. Pirmais – vairāku uzņēmumu apvienība. Tajā ir Latvijas un Lietuvas būvfirmas (“Riga Rent” un “Litcon”),  Lietuvas kompānija “Specialus montažas – NTP”, kas nodarbojusies ar atomelektrostaciju remontu un  radioaktīvo atkritumu apglabāšanu, nesen tā uzbūvējusi šādu glabātuvi pēc Ignalinas atomelektrostacijas pasūtījuma. Apvienībā ir arī “Nuvia” grupas uzņēmums – šī korporācija nodarbojas ar atomelektrostaciju celtniecību un demontēšanu visā pasaulē.

Apvienība bija gatava izdarīt nepieciešamos darbus par to summu, kas valstij jau bija atlikta.

Iepirkumu organizēja Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Un tur nolēma, ka līgumi jāslēdz ar otru pretendentu - Latvijas būvfirmu “Velve”. 

 “Velves” nosauktā cena izrādījās četrreiz lielāka par to summu, par izmaksām, ar ko valsts bija rēķinājusies. Vairāk nekā 8 miljoni eiro.

Uzņēmums sadārdzinājumu komentē atturīgi: “Kā ikvienam objektam, arī šim piedāvājumam summu ietekmējusi virkne faktoru -  gan klienta izvirzītās prasības, gan projekta specifika un kopējais tirgus. “Velve” izmaksu aprēķins un piedāvājums abu iepirkumu gadījumos atbilst reālajām tirgus cenām, objekta iepirkuma specifikācijai, sarežģītībai un paredzētajam darbu apjomam.”

To, ka “Velve” piedāvājums ir labāks, nosprieda ar neatkarīgā eksperta (SIA “Būvuzraugi LV”) palīdzību – to nolīga LVĢMC. Būveksperts secinājis, ka lietuviešu un čehu aprēķini ir neprecīzi un neatbilst noteikumiem, toties ar “Velve” piedāvājumu viss esot kārtībā.

Taču “de facto” pauž bažas - nav skaidrs, vai šis eksperts tiešām ir neatkarīgs. “De facto” noskaidroja, ka

firmas īpašnieks Vitālijs Hrapovs vienlaikus ir arī uzņēmuma “Moduls Engeneerings” padomes priekšsēdētājs, pavisam nesen to arī vadījis. “Velve” un “Moduls engeneering” ietilpst vienā holdingā.

Hrapova firma “Velves” piedāvājumu vērtējusi divreiz. Pirms gada pirmo iepirkumu atcēla un sāka visu no jauna – lielās summas dēļ Eiropas Savienības noteikumu paredzēja sludināt starptautisku konkursu. Tajā atkal uzvarēja “Velve” – šoreiz jau kā vienīgais pretendents, un ar vēl dārgāku piedāvājumu – ap 10 miljoniem eiro.

Iepirkuma komisijas locekle apgalvo – par to, ka ar milzīgu sadārdzinājumu uzvarējušais uzņēmums un eksperts, kas vērtēja šo piedāvājumu, ir saistīti, uzzinājuši tikai no LTV.

Tagad ministrija plāno, ka projektu sadalīs, uzbūvēs tikai pašu nepieciešamāko, lai pietiktu naudas – izmantos to summu, kas budžetā rezervēta Salaspils reaktora demontāžai.

Iepirkums par to, kam uzticēs demontāžu, jau noticis. Tajā atkal divi piedāvājumi. Viens – kāda firmu apvienība, gatava paveikt darbus par summu, līdzīgu tai, ko valsts atvēlējusi šim mērķim – ap pieciem miljoniem eiro. Otrs pretendents - “Velve”. Viņi gatavi demontēt Salaspils reaktoru par piecreiz lielāku summu – 28 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti