Pusdiena

Zemnieku saeima: Laukos viesstrādnieku piesaiste - neizbēgama

Pusdiena

Pirmā darba diena e-veselības vidē pagājusi "grūti"

PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem nenorit bez kļūdām

PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem nenorit bez kļūdām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

 Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājums Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem lielākajās pārtikas veikalu ķēdēs noritējusi bez problēmām, tomēr iespējamas arī kļūdas.  Latvijas Radio pārliecinājās, ka veikalā „Rimi” akcijas āboliem čekā joprojām pievienotās vērtības nodoklis ir norādīts 21% apmērā.

„Rimi” pārstāvji norāda, ka šajā gadījumā notikusi sistēmas kļūda, tomēr līdz šim citu problēmu ar pāreju uz samazināto nodokli neesot bijušu.  

No 1. janvāra Latvijai raksturīgie augļi, dārzeņi un ogas kļuvuši mazliet lētāki – turpmākos trīs gadus tiem būs piemērota samazinātā PVN likme 5% apmērā.

Šajā sarakstā iekļauti tādi produkti kā kartupeļi, burkāni, tomāti, plūmes, kā arī pupiņas, dažādi garšaugi un meža ogas. Nodokļa samazinājums attiecas gan uz Latvijā audzētiem, gan ievestiem produktiem.

“Maxima Latvija” pārstāvis Jānis Beseris stāstīja, ka “par piemēru varam ņemt, piemēram, vienu kilogramu fasētu burkānu – iepriekš cena bija 45 centi, līdz ar šīm izmaiņām cena ir 39 centi”.

“Ja ir cita cenu kategorija, piemēram, āboli, kuriem iepriekš cena bija 99 centi, tagad tā ir 86 centi,” PVN ietekmi uz produktu gala cenu raksturoja Beseris.

Jo dārgāks produkts, jo cenas samazinājums ir pamanāmāks. Tikmēr nodoklis nav samazināts produktiem, kurus Latvijā neaudzē vai audzē maz, piemēram, vīnogām un mandarīniem.

Tāpat jāņem vērā, ka nodokļa likmes samazinājums attiecas tikai uz svaigiem produktiem.

Saldētiem, marinētiem vai citādi apstrādātiem produktiem PVN paliek 21% apmērā.

„Rimi” veikalos pie augļu un dārzeņu plauktiem ir pievienots arī saraksts ar produktiem, uz kuriem attiecas samazinātā nodokļa likme.

Latvijas Radio iegādājās garo gurķi „Getliņi” un ābolu „Kanzi”. Pirkuma čekā samazinātā PVN likme gan bija tikai gurķim, taču ne ābolam. „Rimi” sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa stāstīja, ka tā bijusi kļūda.

“Šajā gadījumā patiešām ir notikusi tehniska kļūme, jo šis produkts vienlaikus ir bijis arī akcijas produkts, un tāpēc IT sistēma diemžēl šajā gadījumā ir pievīlusi. Cilvēkus, kas ir iegādājušies šo produktu ar nekorekto aprēķinu, aicinām šādās situācijās vērsties klientu apkalpošanas centrā, kur pavisam noteikti ir iespējams veikt pārrēķinu un atgūt līdzekļus,” sacīja Preisa.

Citu problēmu ar cenu nomaiņu „Rimi” līdz šim gan neesot bijis.  

Arī „Maxima” pārstāvis Jānis Beseris stāstīja, ka nekādas kļūdas pagaidām nav konstatētas.

Pēc trīs gadiem valdība paredzējusi izvērtēt, kādu labumu devusi samazinātā PVN likme augļiem un dārzeņiem. Viens no galvenajiem politiķu mērķiem ar nodokļa samazinājumu ir cīnīties pret ēnu ekonomiku dārzeņu tirdzniecībā un palielināt vietējo produktu konkurētspēju ar Polijas dārzeņiem, kuriem PVN Polijā jau ir 5% apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti