PVN likuma izmaiņu ietekmē pieaugs izdevumi par mājokļu apsaimniekošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izmaiņu dēļ no šā gada vidus pieaugs iedzīvotāju maksājumi par mājokļu apsaimniekošanu. Tas, cik liels būs izdevumu pieaugums, ir atkarīgs no tā, cik lieli ir paši ar nodokli apliekamie izdevumi.

Sākot no šā gada 1. jūlija, dzīvojamo māju apsaimniekošanas izdevumi tiks aplikti ar pievienotās vērtības nodokli 21% apmērā. Šādas izmaiņas paredz pievienotās vērtības nodokļa likuma grozījumi, kurus Saeima pieņēma pērnā gada novembra beigās.

Plānotie valsts budžeta ieņēmumi no dzīvojamo māju apsaimniekošanas izdevumu aplikšanas ar nodokli sasniedz vairākus miljonus eiro, tomēr par nodokļu jomu atbildīgais Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks Ilmārs Šņucins noliedz, ka izmaiņas saistītas ar nepieciešamību nodrošināt lielākus budžeta ieņēmumus.

„Attiecībā uz apsaimniekošanu, PVN ieviešana ir saistīta ar Eiropas Komisijas ierosināto pārkāpuma procedūru," saka Šņucins.

"Fakts, ka Latvija bija vienīgā valsts, kas nebija interpretējusi šo Eiropas Savienības PVN direktīvu tādā veidā, ka ir jāapliek arī šie apsaimniekošanas pakalpojumi. Tagad mēs to īstenosim tāpat kā citas valstis, tāpat kā Lietuva un Igaunija, un visi pārējie. Šie pakalpojumi tiks aplikti, bet, mūsuprāt, ir pienācīgs pārejas periods pusgada garumā," norāda FM valsts sekretāres vietnieks.

Finanšu ministrijas speciālisti, norādot, ka tagad apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem būs tiesības atskaitīt PVN priekšnodokli, pauž pārliecību, ka pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojumu atcelšana vēl nenozīmē, ka iedzīvotāju izdevumi par mājokļu apsaimniekošanas pakalpojumiem ievērojami pieaugs.

Tikmēr dzīvojamo māju apsaimniekošanas jautājumu eksperte Laimdota Šnīdere jau iepriekš Latvijas Radio skaidroja, ka lielu daļu no apsaimniekošanas izdevumiem veido darba algas, piemēram, sētniekiem un grāmatvežiem. Atšķiras arī aplēses par to, cik lielā mērā sadārdzināsies maksa par apsaimniekošanas pakalpojumiem.

FM lēš, ka tā pieaugs par aptuveni trim eiro mēnesī. Turpretim Privātpersonu finanšu institūta aplēses liecina, ka pieaugums būs krietni lielāks, norāda institūta eksperte Evija Kropa. „Mēs esam parēķinājuši, ka sērijveida trīsistabu dzīvoklī dzīvojošas ģimenes dzīvokļa rēķins varētu pieaugt par sešiem līdz septiņiem eiro. Ar to ir jārēķinās," norāda Kropa.

Citus pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojumus vismaz pagaidām plānots saglabāt.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti