PVN likmi medikamentiem necels; naudu veselības aprūpei meklēs citur

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koalīcija otrdien, 18.aprīlī, vienojās tomēr nepalielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi medikamentiem no 12% uz 21%, lai rastu finansējumu veselības aprūpes nozarei, lsm.lv informēja premjera Māra Kučinska (Zaļo un Zemnieku savienības) pārstāvis Andrejs Vaivars. 

Nodokļu reformas kontekstā izteiktais priekšlikums nozarē iepriekš tika uztverts ar lielu pretestību. To kritizēja aptieku īpašnieki un farmaceiti, nepiekrita arī Veselības ministrija.

Farmācijas nozares pārstāvju iebildumu pamatā bija bažas par zāļu cenu celšanos un aptieku slēgšanu šā iemesla dēļ. Turklāt Finanšu ministrijas plānotais ieguvums – vairāk nekā 80 miljoni eiro –, pēc nozares pārstāvju aprēķiniem, bijis aplams. 

Otrdien, 18.aprīlī, pēc koalīcijas partneru sanāksmes premjers Kučinskis paziņoja –  turpmāk šis jautājums vairs netiks apspriests.

Nodokļu reformas darba grupa meklēs citus risinājumus, kā rast papildu finansējumu veselības nozarei. Tas, kur naudu ņems, pagaidām nav zināms. Ministru prezidents Kučinskis sacīja, ka par to plānots panākt vienošanos šo nedēļu laikā.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 13.aprīlī, valdības un sociālo partneru pārstāvji Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē vienojās, ka nodokļu reformas ietvaros Finanšu ministrija (FM) tomēr vērtēs piedāvājumu atcelt samazināto PVN medikamentiem.  Tika lēsts, ka tādējādi tiks iegūti 83 miljoni eiro, kurus varēs novirzīt veselības aprūpes budžetam.

Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai, un atteikties no uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumiem. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Tikmēr,  lai nodrošinātu pacientiem efektīvu, savlaicīgu un pieejamu veselības aprūpi, jau nākamgad Veselības ministrija sāks reformas - gaidāmas pārmaiņas slimnīcu darbā, veidojot reģionālo slimnīcu un atbalsta slimnīcu apvienības, iecerēts ieviest ģimenes ārstu kopprakses un vienotas elektroniskas pacientu rindas pie speciālistiem. Taču veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un Zemnieku savienības izvirzītā) jau atzina, ka daudzas no Veselības ministrijas piedāvātajām veselības aprūpes reformām bez papildu finansējuma nevarēs realizēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti