PVD uzsācis pastiprinātas putnu novietņu pārbaudes putnu gripas draudu dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Komisija putnu gripas dēļ ir aizliegusi no Ukrainas Eiropas Savienībā ievest svaigu putnu gaļu un tās izstrādājumus. Tas nozīmē, ka arī Latvijā šos produktus personīgam patēriņam ievest ir aizliegts. Ņemot vērā pieaugošos putnu gripas draudus Eiropā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sācis pastiprinātu saimniecību kontroli. Tāpat dienests jau aicina mājputnu turētājus nelaist putnus ārpus telpām un stingri ievērot biodrošību, kā arī atturēties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs.

PVD uzsācis pastiprinātas putnu novietņu pārbaudes putnu gripas draudu dēļ
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Eiropā pieaugošo putnu gripas draudu dēļ PVD šonedēļ uzsācis pastiprinātas putnu novietņu pārbaudes. Latvijā kopumā reģistrētas ap 4000 mājputnu saimniecības.

Nedēļas laikā, piemēram, Ziemeļpierīgas pārvaldes veterinārā inspektore Gunta Birka viesojusies 11 putnu novietnēs un secina, ka pagaidām pārbaudītie putnkopji apzinās riskus un ievēro drošības pasākumus.

Mājputnu turēšanas drošība

Lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu, PVD mājputnu turētājus aicina ievērot biodrošību:

  • Turēt mājputnus slēgtā telpā;
  • Nepieļaut nepiederošu personu piekļuvi mājputnu turēšanas vietai;
  • Mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizēt mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu,
  • Nodrošināt, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevarētu piekļūt savvaļas putni;
  • Nepiedalīties tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos ar mājputnu piedalīšanos;
  • Par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu (piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes), nekavējoties ziņot praktizējošam veterinārārstam vai PVD.

"Vienīgais pārkāpums, kas ir bijis, ka daļēji baro ārpus mītnes. Tas nav droši, jo arī ārpus novietnes pievilina savvaļas putnus. Tad mēs skatāmies, vai pakaiši stāv kaut kur zem klajas debess vai slēgtā telpā, kur netiek klāt savvaļas putni un grauzēji. Vēl izskaidrojam to, ka putnus nedrīkstēs laist ārā, kolīdz būs Ministru kabineta noteikumos izmaiņas, ka nedrīkst putnus laist ārā," norāda Birka.

PVD jau norādījis, ka situācija ar putnu gripas izplatību Eiropā šogad varētu būt tikpat nopietna kā pirms trim gadiem, tāpēc jau tagad, negaidot, ka prasība kļūs obligāta, aicina turēt mājputnus slēgtās telpās. Taču, ņemot vērā, ka valdība vēl nav noteikusi oficiālu ierobežojumu, putnkopju asociācijas vadītājas Zanes Rostokinas ieskatā dienesta inspektori pāragri uzstāj uz putnu turēšanu tikai telpās. Daudzām saimniecībām tas ir putnu labturības jautājums, kā arī bioloģiskas saimniekošanas prasība.

"Pagaidām mēs, putnkopji, vēl nesaskatām nekādus draudus, ka vajadzētu tiešām visus putnus spundēt kūtīs. Tajā pašā laikā kaimiņvalstīs - gan Lietuvā, gan Polijā - neskartajās zonās plāno un rīko putnu izstādes. Ja tā zona nav skarta, viņi tā nesatraucas. Lai tad arī PVD inspektori to tā paskaidro, ka tas ir ieteikumu līmenī, nevis tā, kā es saņēmu no kolēģiem protokolu, kur teikts - mēs jums dodam nedēļu laika, lai putni būtu iekšā," stāsta Rostokina.

Putnu gripa savvaļas putniem pagaidām konstatēta Polijā un Vācijā, bet mājputniem Čehijā, Rumānijā, Ungārijā, Polijā, Slovākijā un Ukrainā. Turklāt Eiropas Komisija putnu gripas dēļ aizvadītajā nedēļā lēmusi aizliegt no Ukrainas ievest svaigu putnu gaļu un tās izstrādājumus Eiropas Savienībā. PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Volka saka, ka pagaidām ar putnu gripu lielākoties sasirguši mājputni.

"Polijā ir 11 lielās mājputnu novietnes, Slovākijā - divas, Ungārijā - četras, Rumānijā - divas, Ukrainā - viena novietne, kuru putnu gripa skar. Tā kā šogad dabā viss notiek ātrāk nekā katru gadu, putnu gripas draudi, iespējams, ir neprognozējami," skaidro Volka, aicinot iedzīvotājus ziņot, ja tiek manīti nobeigušies vairāki savvaļas putni, īpaši tad, ja tie ir ūdensputni - galvenie šīs slimības pārnēsātāji.

Ja kādā no saimniecībām tiktu konstatēta putnu gripa, tuvumā esošās novietnes ciestu zaudējumus, jo karantīnas zonā vairākas nedēļas būtu apturēta dzīvu mājputnu, to olu, mājputnu gaļas un gaļas produktu realizācija, kā arī valsts līmenī tiktu noteikti eksporta ierobežojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti