PVD pastiprināti kontrolēs olas un to produktus no Ukrainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) turpmākos sešus mēnešus pastiprināti kontrolēs olas un to produktus no Ukrainas. Tam valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīrusi 125 000 eiro, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

ZM valdību otrdien, 9. jūnijā, informējusi, ka, ņemot vērā konstatētos piesārņojuma gadījumus olu produktos, PVD nepieciešams turpmākos sešus mēnešus pastiprināti kontrolēt visas importētās Ukrainas izcelsmes olas un olu produktus, nodrošinot patērētāju veselības aizsardzību, jo ir palielinājies importēto olu un to produktu apjoms no Ukrainas, kā arī konstatēti vairākkārtēji gadījumi, kad olu produkti ir piesārņoti ar salmonellu.

Ātrās brīdināšanas sistēmā pārtikas un barības jomā 2019. gadā PVD reģistrēja četrus gadījumus, kad Ukrainas izcelsmes olās un to produktos tikušas konstatētas salmonellas,

kas pārsniedz Eiropas Savienībā pieļaujamo nekaitīguma normu. Lai nodrošinātu augstu sabiedrības veselības aizsardzību, uzraugot un atklājot atliekvielu rašanās avotus, PVD veic zāļu atliekvielu monitoringu.

Tādēļ Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu pastiprinātai kontrolei 2020. gada turpmākajiem sešiem mēnešiem papildus nepieciešami 125 000 eiro, tajā skaitā pētniecības institūtam ''BIOR'' – 105 000 eiro un PVD – nepilni 20 000 eiro, ko paredz valdības apstiprinātais rīkojums.

KONTEKSTS:

Latvijas olu ražotāji 2019. gada maijā vērsās pie PVD un citām iestādēm, aicinot veikt pārbaudes no Ukrainas ievestajām olām. Viņi uzskata, ka var sākties masveida saslimšana ar salmonelozi. PVD bažas noraidīja, savukārt ukraiņu uzņēmējs to uzskata par nomelnošanu un vērsies tiesībsargājošajās iestādēs.

Savukārt 2019. gada augustā ZM aicināja Eiropas Komisiju (EK) stingrāk uzraudzīt Ukrainas olu ražotājus, lai pasargātu Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājus no salmonellas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti