PVD neļauj «Lat Eko Food» nodot labdarībai biezeņus, kur iepriekš konstatēta toksiska viela

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav atbalstījis zīmola "Rūdolfs" dārzeņu un augļu biezeņu ražotāja SIA "Lat Eko Food" ieceri nodot labdarībai produkciju, kurā iepriekš konstatēts paaugstināts toksiskas vielas – mikotoksīna patulīna – līmenis. Līdz ar to jūnija pirmajā pusē no tirdzniecības izņemtie vairāki uzņēmuma ražotie augļu biezeņi iznīcināti, liecina PVD un uzņēmuma sniegtā informācija.

ĪSUMĀ:

  • PVD jūnijā konstatēja paaugstinātu toksiskas vielas koncentrāciju vairākos "Lat Eko Food" ražotajos augļu biezeņos.
  • Uzņēmumam uzdots atsaukt produkciju no tirdzniecības; "Lat Eko Food" norādīja  tirdzniecībā nonāca neliela daļa produkcijas.
  • PVD veiktie analīžu rezultāti nesakrita ar uzņēmuma rīcībā esošajiem; uzņēmums lūdza veikt izmeklējumus citā laboratorijā.
  • No tās saņemtie rezultāti problēmas neuzrādīja, apgalvo uzņēmumā, kas izteica vēlmi attiecīgo produkciju nodot labdarībai.
  • PVD neatbalstīja uzņēmuma ieceri piesārņoto produkciju izplatīt labdarības organizācijām un ieteica piesārņotos produktus iznīcināt. 
  • Dienests skaidro: citiem laboratoriskajiem izmeklējumiem informatīvs raksturs, tie neatceļ oficiālā kontrolē pieņemtos lēmumus.

PVD šā gada jūnija sākumā nāca klajā ar aicinājumu nelietot uzturā vairākus SIA "Lat Eko Food" ražotos augļu biezeņus, tostarp zīdaiņiem paredzētos, jo, veicot oficiālo kontroli, produktos laboratoriski konstatēta toksiska viela – patulīns, kā koncentrācija pārsniegusi maksimāli pieļaujamo līmeni. Uzņēmumam uzdots piesārņoto produktu partijas atsaukt no tirdzniecības. Vienlaikus PVD eksperti uzņēmumā veica pārbaudi.

"Lat Eko Food" valdes priekšsēdētaja Egija Martinsone tolaik skaidroja, ka tirdzniecībā bija nonākusi neliela atsevišķu partiju produkcija. Lielākā daļa produktu partiju, kurus PVD bija lūdzis atsaukt no tirdzniecības, neesot atstājušas uzņēmuma noliktavas un līdz ar to arī nebija nonākušas tirdzniecībā. Vienlaikus uzņēmumā uzsvēra, ka PVD veiktie analīžu rezultāti nesakrīt ar uzņēmuma rīcībā esošajiem.

Tā kā uzņēmuma paškontroles analīzes atšķīrās no PVD Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" laboratorijā veikto analīžu rezultātiem, "Lat Eko Food" izmantoja likumdošanā noteiktās tiesības un lūdza PVD veikt atkārtotas analīzes citā laboratorijā, no kuras saņemtie rezultāti problēmas neuzrādīja, vēsta LETA, atsaucoties uz "Lat Eko Food" sniegto informāciju. 

"Neraugoties uz šo analīžu rezultātos apliecināto, ka ar kompānijas noliktavās uzglabātajām strīdīgajām partijām viss ir kārtībā, PVD neļāva uzņēmumam produktus realizēt vai nodot labdarībai," par "Lat Eko Food" vadības pausto neizpratni vēsta LETA.

PVD pārstāve Ilze Meistere portālam LSM.lv apliecināja, ka uzņēmums pēc citā – Lietuvas laboratorijā veikto izmeklējumu rezultātu saņemšanas lūdzis PVD atļauju produkciju nodot labdarībai, taču PVD negatīvi vērtēja "Lat Eko Food" ieceri piesārņoto produkciju izplatīt labdarības organizācijām un ieteica piesārņotos produktus iznīcināt. Tas, kā liecina uzņēmuma sniegtā informācija ziņu aģentūrai LETA, arī izdarīts – iznīcinātā produkcija bijusi 70 000 eiro vērtībā.

PVD skaidroja, ka produktus, kuros konstatēts piesārņojums, nedrīkst lietot uzturā arī labdarības organizāciju klienti – trūcīgi ļaudis, daudzbērnu ģimenes un veco ļaužu pansionātu iemītnieki, jo to veselība ir aizsargājama tieši tāpat kā jebkura cita patērētāja veselība.

Meistere atzina, ka uzņēmums var nosūtīt produkcijas paraugus izmeklēšanai citā laboratorijā, ko gan PVD neizvēlas. Taču jebkuriem citiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, kas veikti kādā citā laboratorijā, ir tikai informatīvs raksturs, un tie neatceļ oficiālās kontroles ietvaros pieņemtos lēmumus. Valsts uzraudzības ietvaros ņemtie paraugi saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto tiek izmeklēti Latvijas nacionālajā references laboratorijā – zinātniskajā institūtā "BIOR".

PVD pārstāve atgādināja: šā gada jūnija sākumā deviņos "Lat Eko Food" ražotos bērniem un zīdaiņiem paredzētos produktos konstatēja pārsniegtu pieļaujamo patulīna līmeni. Paraugi ņemti pēc tam, kad līdzīga problēma konstatēta uzņēmuma Somijas tirgum ražotajā produkcijā.

Turklāt pārbaudē, kas uzsākta "Lat Eko Food" ražotnē, atklājās, ka uzņēmums jau maija beigās esot zinājis, ka no Itālijas piegādātā izejviela ir piesārņota. To paškontroles ietvaros, veicot laboratoriskos izmeklējumus, bija konstatējis pats uzņēmums, vēl pirms to atklāja PVD. Lai novērstu riskus patērētāju veselībai, PVD uzdeva uzņēmumam piesārņotos produktus atsaukt no tirdzniecības, skaidro PVD.

Patulīns ir dabīga viela, kas mēdzot veidoties augļos, piemēram, tiem nokrītot no koka un sasitoties. Toksiskā viela var ietekmēt cilvēku un dzīvnieku veselību, tai skaitā radīt aknu un nieru bojājumus, var apdraudēt patērētāju veselību, un, saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, šādu piesārņotu pārtiku nav atļauts lietot uzturā, norāda PVD.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti