PVD: Medus pārbaudēs atsevišķos paraugos kvalitātes rādītāji tuvu pieļaujamam līmenim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Latvijā nopērkamā medus pārbaudēs nav konstatējis, ka būtu pārsniegta kvalitātes rādītāja – hidroksimetilfurfurola (HMF) – pieļaujamā norma. Taču četros no kopumā pārbaudītajiem 14 medus paraugiem HMF rādītājs bijis tuvu maksimāli pieļaujamajai normai, informē dienesta pārstāve Ilze Meistere.

Pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" izpētītā PVD janvāra sākumā laboratoriskai izmeklēšanai uz diviem kvalitātes rādītājiem – HMF un diastāzi – nosūtīja kopumā 14 medus paraugus. Medus paraugi ņemti gan tirdzniecības vietās, gan Latvijas ražotāja SIA "Vinnis" ražotnē.

PVD norāda, ka medus pārbaudēs konstatēts, ka nevienā no izmeklētajiem paraugiem pieļaujamā HMF norma nav pārsniegta. Arī diastāzes rādītāji ir normas robežās.

Taču četros medus paraugos, tostarp trijos SIA "Vinnis" medus paraugos, kā arī Dānijas izcelsmes medū "ICA I love eco", HMF rādītājs ir tuvu maksimāli pieļaujamajai normai.

Tāpēc PVD arī turpmākajās pārbaudēs pievērsīs pastiprinātu uzmanību šo zīmolu medus kvalitātei. 

Gan diastāzes skaitlis, gan HMF ir medus kvalitātes rādītāji. Karsējot medu, diastāzes skaitlis samazinās, bet HMF skaitlis paaugstinās. Ja diastāzes skaitlis ir pārāk zems, bet HMF – pārāk augsts, medus ir zaudējis savu bioloģisko vērtību un kvalitāti, taču neapdraud patērētāju veselību un ir drošs lietošanai uzturā, norāda PVD.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti