PVD konstatē Āfrikas cūku mēra izplatīšanos un prognozē tā pieaugumu vasarā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aizvien turpina izvērsties Āfrikas cūku mēris un pagājušajā mēnesī Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki atklājuši 50 saslimšanas gadījumu, tostarp konstatējot vīrusa klātbūtni arī divos pagastos Jēkabpils novadā, kur līdz šim cūku saslimšana nebija konstatēta. 

Pērn par meža cūku mātīšu nomedīšanu medniekiem maksātas prēmijas, taču ar šo programmu problēmu pilnībā nav izdevies atrisināt. Pārtikas un veterinārais dienests prognozē, ka cūku mēris daudz plašāk izplatīsies tieši vasarā.

Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis atklāj, ka maijā saslimšanas gadījumu nebija vairāk nekā ziemā vai pavasara sākumā.

“Maijā tie ir tikai 50 gadījumi, tā kā mēs varam teikt, ka šobrīd ir tāds, varētu teikt, klusums pirms vētras. Meža cūku populācija ir lielāka. Ir lielākas iespējas dzīvniekiem saslimt, kontaktēties, un tas arī notiek. [..] Jūnijā un jūlijā, visticamāk, saslimšanas gadījumi būs vairāk,” paredz Oļševskis.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas, vēlāk slimība sāka strauji izplatīties, skarot arī mājas cūkas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā iepriekš kaite nekad nebija reģistrēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti