Dienas ziņas

Veido platformu uzņēmējdarbības attīstīšanai

Dienas ziņas

Uzņēmumu reģistrs publiskos savas datu bāzes

Liedz tirgot kaņepju tējas

PVD iesaka kaņepju audzētājam netirgot tējas; tās plāno aizliegt Eiropas līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viļānu novadā kaņepju saimniecības "Obelisk farm" īpašnieks no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) šogad ir saņēmis ieteikumu pārtraukt kaņepju tēju tirgošanu. Tas balstīts uz pagaidām rekomendējošu Eiropas Komisijas regulējumu, kurā teikts -  kaņepju ziedu un lapu tēju izplatīšana nav atļauta. Uzņēmējs ir neizpratnē par to, ko iesākt tālāk, jo oficiālu aizliegumu pārtraukt darbību nav saņēmis. 

"Viņi atsaucās uz jauno pārtikas katalogu, kas ir izlaists 2019. gada janvārī, ka tur nav pieminēta kaņepju ziedkopa, vai tā ir droša vai nav droša lietošanai pārtikā. Esmu sapratis, ka šim visam ir tikai rekomendējošs statuss," stāstīja "Obelisk farm" īpašnieks Andris Višņevskis, kurš Viļānu novada Dekšāres pagastā saimnieko jau divus gadus. 

PVD iesaka kaņepju audzētājam netirgot tējas; tās plāno aizliegt Eiropas līmenī
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Višņevskis tēju gatavo no kaņepju lapām un ziediem, savukārt no sēklām eļļu un sviestu. Savā saimniecībā izveidojis arī kaņepju muzeju un izglītojošo centru, lai stāstītu interesentiem par šo kultūru un tās daudzveidīgo izmantošanas klāstu.

„Divus gadus pēc kārtas es to drīkstēju darīt, Pārtikas un veterinārais dienests nāca katru gadu un baudīja, kādus produktus es ražoju. Un viens no šiem produktiem bija kaņepju ziedu tēja, un viss bija kārtībā. Šogad atnāca 7. augustā, pēc divām nedēļām man ir raža jāvāc, un pateikuši – nē,” stāstīja Andris.

Viņam nav saprotams, kāpēc no tām pašām kaņepēm sēklas drīkst izmantot, tomēr lapas nedrīkst. Saimnieks veic visas nepieciešamās pārbaudes, un tajās viss esot kārtībā.

„Šis te produkts bija un ir trešā daļa apmēram no mūsu ienākumiem, ko mēs gūstam no produktu ražošanas.

Mēs atbraucām atpakaļ no Londonas, kur mēs strādājam ilgus gadus, lai dzīvotu šeit, jo mums ir bērni un mēs gribam šeit dzīvot, un šis ir pirmais gads, kad mēs esam kārtīgi atspērušies, jau saprotam, ko darām, un tādi aizliegumi stājas spēkā, kaut kas pilnīgi negaidīts,” sacīja saimnieks.

PVD pārstāvis Māris Eiklons skaidroja, ka šāda situācija radusies, jo ir jāievēro Eiropas Savienības Jaunās pārtikas kataloga nosacījumi. Atbilstoši katalogā iekļautajai informācijai no kaņepju sēklām var droši iegūt produktus, tomēr no kaņepju lapām un ziediem nav atļauts. Jautājot, kāds tam ir iemesls un vai tas nozīmē, ka tēja ir kaitīga, Eiklons norādīja, ka viņi pilda Eiropas Savienības nosacījumus.

„Es intereses pēc palasīju, ko viņi paši saka savās mājaslapās, intereses pēc. Jā, esot tautas medicīnā ļoti sen pazīstams, ka ir sāpes mazinoša un miega līdzeklis, varbūt, ka tur kaut kas slēpjas, bet es negribu to komentēt. Mēs esam valsts uzraudzības dienests, kas skatās pārtikas nekaitīgumu un pārtikas atbilstību normatīvo aktu prasībām, un, ja normatīvais akts neatļauj kādu produktu ražot, tad mēs informējam, ka nevajadzētu šo lietu darīt. Arī uz mūsu dienestu brauc no Eiropas Komisijas audits, skatās. Arī nākošgad mums ir ieplānots audits primāro produktu ražošanai.

Un negribētu, ka mums aizrāda, ka dienests nav redzējis, ka šādu produktu ražo un tas Eiropā nav atļauts,” norādīja Eiklons.

To, kāpēc inspektors saimnieku neinformēja ātrāk, skaidro ar cilvēcisko faktoru.

„Ir ļoti normāli, ka inspektors nav pamanījis. Šeit ir vienkārši redzēts, tagad ir uzņēmējam pateikts, ka pagaidām nevajadzētu ražot šādu produktu,” norādīja Eiklons.

Jauni pārtikas produkti attiecas uz produktiem, ko Eiropas Savienībā līdz 1997. gadam izmantoja reti vai vispār neizmantoja. Un šobrīd ir jāpierāda, ka kaņepju lapas un ziedi nav iekļaujami Jauno pārtikas produktu sarakstā.

„Eiropas Komisija izrāda aktivitāti, un no 2018. gada 1.janvāra ir stājies spēkā regulējums saistībā ar Jaunajām pārtikām. Šis jaunās pārtikas saraksts ir ieteikuma formā. Eiropas Komisija un Eiropas industriālo kaņepju asociācija, kuras biedrs ir arī Latvijas kaņepju audzētāju asociācija, strādā pie argumentācijas, lai kaņepju tēja, kaņepju ziedu tēja neiekļūtu šajos sarakstos, kur ir jaunā pārtika,” skaidroja Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

Saistībā ar šo jautājumu asociācija tikās ar Zemkopības ministrijas un PVD pārstāvjiem, lai pārrunātu, kā rīkoties.

„Vienojāmies par to, ka meklēsim vecās zinātnieku publikācijas, atzinumus, kad līdz 1997. gadam, no kura ir tā šķirtne, lai sāktu skaitīt kā jauno pārtiku, pierādītu, ka vismaz Latvijā šis ir bijis jau vēsturisks produkts un nav iekļaujams kā jaunās pārtikas produkts,” norādīja Vilnītis.

Tomēr pagaidām Andrim Višņevskim ir norādīts, ka kaņepju tēju ražot un pārdot nav atļauts. Soda sankcijas vai kādi citi mēri saimniekam nav piemēroti. Andris ir gatavs iesaistīties, lai pierādītu, ka kaņepes ir produkts, kas Latvijā lietots jau izsenis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti