Panorāma

Par ko sūdzas pacienti

Panorāma

Leduskalnu no ceļa notīra tikai pēc traģēdijas

PVD aklāj krāpšanos ar sieru

PVD atkal atklāj krāpšanos ar sieru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Jau otro reizi mēneša laikā Pārtikas un veterinārajam dienesta (PVD)  izdevies atklāt siera viltojumus. Pirms dažām nedēļām atklāts, ka vairumtirdzniecības uzņēmums SIA “Walux” siera izstrādājumus pārfasē un pārsauc par sieru. Šonedēļ pārkāpumi atklāti SIA “Dekšņi”. Konstatēts, ka vairumtirdzniecības bāzē uzņēmums pārfasē Polijā un Lietuvā ražotus siera izstrādājumus, bet pircējiem tirgo kā sieru, kas ražots no piena.

Veikalā, skatoties uz plašo Krievijas, Holandes, Gouda un citu sieru klāstu, pat speciālists ar aci vien nevar noteikt, kura ražošanā izmantoti piena tauki, bet kura ražošanā augu tauki. Tāpēc pircēju apmānīt nav grūti. Taču siera izstrādājumam, kura ražošanā izmantoti augu tauki, ražošanas izmaksas ir krietni lētākas.

Krāpšanās un pircēju maldināšanas dēļ pārtikas uzraugi šomēnes apturējuši 10 tonnas siera izstrādājuma, ko lielajos veikalu tīklos bija paredzējis izplatīt SIA "Walux".

Savukārt SIA "Deksnis" pieķerts ar 160 kilogramiem siera izstrādājuma, kas bijis paredzēts izplatīšanai piecos uzņēmumam piederošos veikalos Tukumā, vienā veikalā Tukuma novadā un vienā veikalā Rīgā.

"Šo viltojumu var veikt arī veikalos, pārfasējot, jo arī veikals var saņemt siera izstrādājumu, kā bija šo "Dekšņu" gadījumā, kad viņi saņēma siera izstrādājumu, bet tālāk veikals pārmarķē kā sieru," skaidro PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta Grīnberga.

Pārtikas kontrolētāju resursi ir ierobežoti, tāpēc biežāk krāpšanos izdodas atklāt, ja kāds ir ziņojis. Arī Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība ik pa laikam kādu aizdomīgu produktu nes analizēt uz laboratoriju. Viņi secinājuši, ka krāpšanās gadījumu ar sieru nav daudz.

"Ja produkta, šajā gadījumā siera cena tuvojas trim latiem vai pat ir zem trim latiem, tad noteikti ir jābūt uzmanīgam un jāskatās gan izcelsme, ražotājs, kur tas ir pakots, vai tas ir veikalā, vai tas ir kāds cits izplatītājs. Visticamāk, sieri, kas tuvojas cenā trim latiem vai mazāk, nebūs tomēr sieri," brīdina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Piensaimnieku centrālā savienība pārliecinājusies, ka Latvijas siera ražotāji savā produkcijā blēdīšanos nepieļauj. Taču tirgotāji gan. Precīzu krāpšanās apjomu noteikt nav viegli.

PVD secināts, ka visbiežāk patērētāji tiek maldināti ar nepatiesu produktu derīguma termiņu, piemēram, kafijai un cepumiem, kā arī norāda nepatiesu produkta izcelsmes valsti. Tas savukārt pārsvarā attiecas uz augļu un dārzeņu tirdzniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti