PVD: Āfrikas cūku mēris «Latgales bekona» saimniecībā iekļuvis no meža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Āfrikas cūku mēra vīruss uzņēmumā „Latgales bekons” vispirms iekļuvis fermas otrajā korpusā, kurā atradās grūsnās sivēnmātes. No turienes visdrīzāk tas pārnests uz citiem korpusiem. Par to informē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), kur saņemti laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Māris Balodis: Par Āfrikas cūku mēri “Latgales bekona” saimniecībā
00:00 / 00:41
Lejuplādēt
Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis pastāstīja, ka izmeklējumi liecina - vīruss visdrīzāk saimniecībā nonācis jūnija beigās, saslimšanas gadījumi sākušies otrajā korpusā.

Pašlaik no septiņām novietnēm saimniecībā piecās ir konstatēti inficētie dzīvnieki. Infekcija visdrīzāk nokļuvusi saimniecībā no meža, jo Višķu pagastā konstatēti meža cūku saslimšanas gadījumi, sacīja Balodis.

Ja vīruss no meža cūkām nonāca pie mājas cūkām, vēl būs jāpēta un jāsaprot, kā tas varēja notikt saimniecībā, kur ir ievēroti biodrošības pasākumi, atzina Balodis.

Lai ierobežotu vīrusu, līdz šim saimniecībā nogalinātas 3300 cūkas, un vēl plānots nogalināt aptuveni 2000  cūku.

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra konstatēšanu uzņēmuma “Latgales bekons” mājas cūku novietnē otrdien, 18.jūlijā, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 211 000 eiro, lai segtu Pārtikas un veterinārā dienesta izmaksas par cūku likvidāciju.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā dienests ir noskaidrojis, ka cūkas no citām novietnēm "Latgales bekonā" nav ievestas ilgāku laika periodu. Tas izslēdz iespēju, ka slimība novietnē varētu būt iekļuvusi ar ievestajām cūkām.

Saimniecība saņems kompensāciju no 400 līdz 40 eiro par cūku.

“Latgales bekons” bija viens no lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem novadā, kura attīstībā ieguldīti gan pašu līdzekļi, gan Eiropas Savienības projektu finansējums. Cūku audzētāju asociācija šo gadījumu nosauc par īpaši smagu triecienu nozarei.

“Mēs esam kopējais cūkgaļas tirgus Eiropā, līdz ar to brīvi var ienākt Eiropas izcelsmes cūkgaļa – 24 stundās. Mēs neesam par to priecīgi, un mūsu tirgus daļa samazinās ar katru Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu. Mēs jau tā saražojam tikai 50% no tā daudzuma, ko mēs varētu patērēt šeit Latvijā,” pauda Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.

Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 698 meža cūkām.

“Kamēr mežacūkas būs tādā populācijā, kā šobrīd, būs jāsadzīvo,” atzina Lejniece.

Un sadzīvošana, tas nozīmē biodrošības un vēlreiz biodrošības ievērošanu, uzsver Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti.

Taču, neraugoties uz aizvien jauniem mēra uzliesmojumiem, Cūku audzētāju asociācija neiesaka padoties. Vēl brīva ir bioloģiskās cūkgaļas niša, un Latvijā ražotā cūkgaļa ir pieprasīta. Arī Krimuldas saimniecība, kur šoziem nācās iznīcināt 5000-oš dzīvnieku, rudenī gatavojas atsākt cūku audzēšanu.

Jau vēstīts, ka „Latgales bekona” novietnē Daugavpils novada Višķu pagastā atklāts Āfrikas cūku mēris, kā dēļ paredzēts likvidēt aptuveni 6000 cūku ganāmpulku.  

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz konstatēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti