Dienas ziņas

Valstij būs jāpārskata visa sociālā sistēma

Dienas ziņas

Kuldīgas vasaras vitrāžas

Skaidro Āfrikas cūku mēra cēloni Rudbāržu pagastā

PVD: Āfrikas cūku mēra uzliesmojums Rudbāržu pagastā uzskatāms par lielu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki Skrundas novada Rudbāržu pagastā veic  epidemioloģisko izmeklēšanu, lai saprastu, kā tur divās cūku novietnēs lopi inficējušies ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM). PVD uzskata notikušo par lielu ĀCM uzliesmojumu.

Piektdien vakarā Skrundas novada Rudbāržu pagastā divās vietās apstiprināti ĀCM uzliesmojumi mājas cūkām. Vienā no saimniecībām dzīvo gandrīz 10 000 cūku, bet otrā – nepilni 2000. Abas cūku novietnes atrodas puskilometra attālumā viena no otras.

PVD darbinieki sestdien devās uz saimniecībām, lai sāktu ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp iznīcinot 11 500 cūku. Notikuma vietā strādā PVD veterinārie inspektori no vairākām PVD Kurzemes pārvaldēm. Liels skaits cūku jau ir nogādāts iznīcināšanai. Ap teritoriju noteikta trīs kilometru aizsardzības zona un desmit kilometru uzraudzības zona, kas nozīmē, īpaša uzmanība būs pievērsta cūku, kā arī cūkgaļas produktu pārvadāšanai.

Epidemioloģiskā izmeklēšana pašlaik notiek novietnē "Korkalns". Paralēli otrā novietnē "Kalna Dzenīši" tiek veikta cūku nogalināšana. Tā ir sākta sestdien un tiek plānota apmēram līdz pirmdienai.

Atbildot uz jautājumu, vai visas tīrības un citas biodrošības prasības bija ievērotas, PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktores vietnieks Edvīns Oļševskis atbildēja :"To mēs arī skatāmies un skatīsimies kompleksā ar epidemioloģisko izmeklēšanu. Tā sākotnējā situācija ir tāda neviennozīmīga."

Uz vietas strādā aptuveni divdesmit cilvēku.

"Mēs šo uzskatām tiešām par lielu uzliesmojumu vienā pagastā.

Mēs arī analizējam meža cūku gadījumus. Iespējams, ka tā slimība ir nākusi tieši no meža cūkām, bet, protams, ka to mums parādīs epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultāti," norādīja Oļševskis.

PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un atgādina – vasara ir augsta riska periods, kad ir vislielākā iespējamība, ka šis vīruss varētu iekļūt mājas cūku novietnēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti