PVD: 78 Ukrainas olu un olu produkcijas pārbaudēs salmonella konstatēta 2 gadījumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šī gada pirmajā pusgadā veicis 78 Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu pārbaudes uz salmonellu un veterināro zāļu atliekvielām (kokcidiostatiskajiem līdzekļiem un nitromidazolu), un salmonella konstatēta divos gadījumos.

Līdz šim laboratoriski apstiprināti divi gadījumi, kad olu baltuma masā konstatēja Salmonella spp,  par kuriem ziņots Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmai pārtikai un barībai, informēja PVD.

Izskanējusī informācija par it kā trešo gadījumu radās EK RASFF sistēmas kļūdas dēļ, kad sistēma atkārtoti bija uzģenerējusi otro ziņojumu. Kļūda sistēmā tika operatīvi novērsta.

Dienests turpina pastiprinātu Ukrainas izcelsmes olu produktu kontroli kravām, kas tiek vestas caur robežkontroles punktiem.  Papildus, lai izvērtētu citu veidu Ukrainas izcelsmes olu produktu un olu nekaitīgumu, visām importētajām kravām uz robežas tiek ņemti paraugi laboratoriskiem izmeklējumiem gan uz veterināro zāļu atliekvielām, gan Salmonella spp klātbūtni.

Iepriekš minētie produkti Eiropas Savienībā (ES) tiek ievesti no EK pārbaudītiem un atzītiem Ukrainas uzņēmumiem, kas ir iekļauti EK atzīto uzņēmumu sarakstā olu un olu produktu importam uz ES. Latvija ir ES dalībvalsts, un mums ir saistošs ES spēkā esošais regulējums.  

KONTEKSTS:

Latvijas olu ražotāji maijā vērsās pie PVD un citām iestādēm, aicinot veikt pārbaudes no Ukrainas ievestajām olām. Viņi uzskata, ka var sākties masveida saslimšana ar salmonelozi. PVD bažas noraida, savukārt ukraiņu uzņēmējs to uzskata par nomelnošanu un vērsies tiesībsargājošajās iestādēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti