Putnu gripas dēļ mājputni jātur slēgtās telpās un jāievēro biodrošības pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijā konstatētās putnu gripas dēļ turpmāk mājputni jātur slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, un jāievēro citi papildu biodrošības pasākumi novietnēs, kurās tur mājputnus.

To paredz valdības otrdien, 23. februārī, apstiprinātie grozījumi noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām, informēja Zemkopības ministrija.

Par slēgtu telpu uzskatāma kūts vai vieglākas konstrukcijas būve, kurai ir pamati vai to nav un kura no augšas un sāniem ir pietiekami labi pasargāta no savvaļas putnu, īpaši ūdensputnu, kā arī citu dzīvnieku piekļūšanas mājputnu turēšanas, dzirdināšanas un barošanas vietai.

Telpa var būt norobežota ar smalku sietu un noklāta ar drošu ūdensizturīgu jumtu, kā arī tā var būt slēgta nojume.

Tiek arī aizliegta izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām, piedalīšanās tirgos, izstādēs, skatēs un citos pasākumos, kuros iesaistīti mājputni, aizliegts izmantot virszemes ūdenskrātuvēs iegūtu ūdeni mājputnu dzirdināšanai un aizliegta mājputnu izlaišana savvaļā medījamo putnu krājumu atjaunošanai.

Valdības noteikto ierobežojumu periodā darbiniekiem jālieto darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko atļauts lietot tikai mājputnu turēšanas vietā.

Ierobežojumu periods sāksies līdz ar noteikumu stāšanos spēkā, un tā ilgums būs atkarīgs no epidemioloģiskās situāciju valstī, citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un tuvumā esošajās trešajās valstīs.

Ļoti lipīgā infekcijas slimība – putnu gripa – Latvijā šogad konstatēta jau 20 savvaļas ūdensputniem. Pārtikas un veterinārais dienests aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem.

KONTEKSTS:

2021. gadā augsti patogēnā putnu gripa savvaļas putniem konstatēta 21, bet mājputniem 17 Eiropas valstīs. 

Eiropas valstīs cirkulējošie  putnu gripas apakštipi ir nopietns drauds putnkopības nozarei Latvijā. Slimība Latvijā pirmo reizi konstatēta šogad februārī diviem Jūrmalā, Dzintaru pludmalē, atrastiem mirušiem paugurknābja gulbjiem.

2016. un 2017. gadā, kad bija putnu gripas vilnis, vienīgi Latvija un Igaunija palika slimības neskartas. Toreiz Eiropas putnkopības  nozare cieta milzīgus zaudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti