Ārpus Rīgas

Dabas izglītības centra "Meža māja" vadītāja Agnese Balandiņa par putnu dienām

Ārpus Rīgas

Sākas pieteikšanās lauksaimniecības platībmaksājumiem – jārēķinās ar vairākām izmaiņām

No "Vistako" par "Alūksnes putnu fermu" - otrs lielākais olu ražotājs valstī

Putnu ferma Alūksnes novadā pēc modernizācijas kļūst par otru lielāko olu ražotāju Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Neilgi pirms Lieldienām savu darbību Alūksnes novada Ziemeru pagastā uzsākusi SIA „Alūksnes putnu ferma”. Iepriekš uzņēmums bija zināms kā SIA „Vistako”, bet tagad, pēc piecu gadu pārtraukuma, tas modernizēts, trīskāršots ražošanas apjoms, tādējādi kļuvis par Latvijā otru lielāko olu ražotāju. Jaunais nosaukums „Alūksnes putnu ferma” izraudzīts, lai uzsvērtu, ka produkcija ražota Alūksnes novadā Latvijā.

Kopā ar SIA „Alūksnes putnu ferma” valdes locekli Alekseju Sviridenkovu Latvijas Radio ir olu šķirošanas un pakošanas cehā. Te jau arī redzams paveiktais modernizācijā, olas no fermas pa transportieri ceļo uz šķirošanas un pakošanas iekārtām. “Olas nāk no kūts, un mēs šķirojam, lasām saplēstās ārā un tad tālāk aiziet uz mašīnām,” rāda Sviridenkovs. “Mēs skatāmies mikroplaisas. Ko meitenes nevar redzēt, to mēs spogulī un gaismās skatāmies, lai kvalitāte būtu labāka,” piezīmē Sviridenkovs.

Aiva Luika, kura uzrauga olu kvalitāti, neslēpj gandarījumu, ka tagad darbu izdevies atrast tepat uz vietas. “Ļoti labi! Ļoti apmierināta. Nav nekur jāmeklē tālāk un nav jāmēro tāls ceļš no mājām,” pauž Luika.

Arī citi šī ceha strādnieki vispirms uzsver to, ka tagad ir iespēja strādāt pie mājām.

Kopumā putnu fermā, šķirošanas cehā un citos darbos ir nodarbināti ap 20 cilvēku.

“Ja skatāmies, tad dodam darbu vēl lielākam cilvēku skaitam, jo paši pērkam pakalpojumus, izejvielas, kas arī rada darbavietas, līdz ar to ekonomikā, kā rēķina, viens eiro apgrozījuma rada vēl vienu eiro klāt citur,” lēš Sviridenkovs.

“Tā ka pie mūsu plānotā apjoma 2,5 – 3 miljoni gadā radām tikpat lielu apgrozījumu arī citās nozarēs,” viņš pauž.

Uzņēmuma modernizācija un ražošanas apjomu palielināšana ir vērienīga - agrāk te bija ap 50 000 vistu, tad tagad 165 000.

“Šobrīd ražojam 120-130 tūkstošus olas dienā, un pēc mēneša plānojam iziet uz maksimumu 160 tūkstoši. Strādājam ar jaunu nosaukumu „Alūksnes putnu ferma”, lai uzsvērtu produkcijas izcelsmi, jo ražojam Latvijā,” stāsta Sviridenkovs.

Uzņēmums savu noieta tirgu saista galvenokārt  ar Latvijas pircējiem, bet pārstrādei olas no Alūksnes fermas ceļo arī tālāk. “Olas, kas ir maza izmēra, veikalu plauktos nav īpaši pieprasītas, līdz ar to atradām klientu, kas olas lieto pārstrādei. Tie ir lieli uzņēmumi Eiropā, kas lielā vairumā no daudzām valstīm iepērk olas, pārstrādā viņas pusfabrikātos, gatavā produkcijā,” paskaidro Sviridenkovs.

Klāt Lieldienu nedēļa, kad, protams, olām pats lielākais pieprasījums. Sviridenkovs atzīst, ka tam ir gatavi, bet pats svarīgākais ir panākt, lai produkcijai noiets būtu arī ilgtermiņā. Līdzīgi kā citi olu ražotāji Latvijā, arī Alūksnē pircējiem netiek piedāvātas baltas olas, kas būtu noderīgākas krāsošanai. “Baltām olām nepieciešamas citas vistas, un tas ir ļoti īslaicīgs pieprasījums. Mēs strādājam ilgtermiņam, un baltām olām nav tik liela pieprasījuma, līdz ar to strādājam ar brūnām, kas Latvijā ir ierastas,” viņš norāda.

Bet, runājot par modernizētā uzņēmuma nākotnes plāniem, tad ir ieceres pakāpeniski ražošanas apjomus vēl palielināt. Pagaidām gan kā galveno uzdevumu Alūksnē saskata nostabilizēt jau uzsākto ražošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti