Dienas ziņas

Netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams

Dienas ziņas

Pacientu parādi slimnīcām – miljoniem eiro

"Putnu fabrika Ķekava" vēlas paplašināties

«Putnu fabrika Ķekava» grasās paplašināties; iedzīvotājiem bažas par smakām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Baltijas valstīs viens no lielākajiem broileru audzēšanas un pārstrādes uzņēmumiem "Putnu fabrika Ķekava" nākamo trīs gadu laikā iecerējis paplašināt putnu vietu skaitu par miljonu – no esošajiem 2,3 miljoniem līdz 3,3 miljoniem. Plānots rekonstruēt 18 pašlaik neizmantotās mītnes. Iedzīvotāji gan raizējas par nepatīkamo smaku pieaugumu tuvējā apkaimē.

Pirms pusgadsimta būvētajā Ķekavas putnu fabrikā pašreiz 94 hektāru lielā platībā atrodas vairāk nekā 90 putnu novietnes. Tagad uzņēmēji  iecerējuši izveidot vēl 18 jaunas broileru mītnes, rekonstruējot kopš 2000.gada putnkopībā neizmantotās ēkas. Tādējādi putnu vietu skaits palielinātos par vienu miljonu.

"Mītnes netiek par jaunu radītas. Tās tur ir bijušas gadu desmitiem, un faktiski tas, ko mēs darām... Mēs gribam atjaunot šo darbību un nemeklēt tādus varbūt ļoti sarežģītus ceļus, kā jaunā vietā ceļot un varbūt vēl vairāk apdraudot iedzīvotāju kaut kādas intereses," sacīja "Putnu fabrika Ķekava" mārketinga vadītāja Maija Avota.

Šobrīd 40% no saražotās produkcijas tiekot eksportēti gan uz kaimiņvalstīm, gan Skandināvijas valstīm.

Paplašināšanās ļautu palielināt apjomus un arī konkurētspēju. Lai ieceri īstenotu, uzsākts ietekmes uz vidi novērtējums un sākotnējā apspriešana.

Iedzīvotāju interese gan nav liela, un lielu iebildumu sanākušajiem nav.

"Putnu fabrika ir celta 1967.gadā, un šīs ir tās robežas, kas viņiem bija 1967. gadā. Viņi nepārkāpj pāri tām robežām, kas bija uzprojektētas padomju laikā, tā kā man nav nekādu tādu iebildumu," atzina ķekavnieks Dainis Jansons.

Uz ielas uzrunātie gan par putnu fabrikas paplašināšanos ir citādās domās, jo baidās, ka tādējādi biežāk būs jūtama jau šobrīd bieži vien jūtamā nepatīkamā smaka. Uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka smaka, visticamāk, jūtama mītņu ventilēšanas laikā, bet tas, cik tā spēcīga, atkarīgs no vairākiem kritērijiem.

"Rekonstruētās mītnēs šie rādītāji ir krietni vien zemāki, un tas ir pierādīts ar mērījumiem. (..). Grīdas tiek sakārtotas, kanalizācijas sakārtotas.

Tas viss tiek savests kārtībā, izslēdzot jebkuru kļūdu, kura var rasties ražošanas procesā. Līdz ar to arī smakas samazinās," atzīmēja uzņēmuma Tehniskās nodaļas vadītāja vietnieks Viesturs Šmeiss.

Rekonstruēt jaunās putnu novietnes plānots nākamo trīs gadu laikā. Rakstiskus priekšlikumus par paredzētās darbības ietekmi uz vidi iedzīvotāji Vides pārraudzības birojā var iesniegt līdz 13.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti