Pēcpusdiena

No 1. aprīļa atceļ lielāko daļu Covid-19 ierobežojumu

Pēcpusdiena

VARAM: Jaunu vēja elektrības parku projektus Latvijā varēs pabeigt pusgada laikā

Putnkopības nozare aicina valdību izsludināt ārkārtēju situāciju nozarē

Putnkopji brīdina par iespējamu produkcijas cenu kāpumu par 10–50%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijas karš Ukrainā ietekmē arī barības izejvielu pieejamību un cenas putnkopībā Latvijā. Tāpēc nozare cer uz valsts atbalstu, kas ļautu izdzīvot nozarei šajā laikā. Nozarē tiek lēsts, ka saražotās produkcijas cena pieaugs par 10–50%.

Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija aicinājusi Zemkopības ministriju un valdību nekavējoties izsludināt ārkārtēju situāciju putnkopības nozarē, kas saistīta ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un tā rezultātā radītajiem tirgus traucējumiem attiecībā uz putnu barības izejvielu pieejamību un cenām.

Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas valdes locekle un izpilddirektore Anna Ērliha intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” skaidroja, ka putnkopībā aptuveni 50–70% barības izejvielu tiek pirkts no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī vēl daļu piegādā Ukraina. Tādējādi šo valstu nodrošinātais apjoms ir bijis ļoti būtisks.

Pašlaik pamata jautājums esot par barības izejvielu cenām, kas salīdzinājumā ar pērno gadu kāpušas pat par 50%. Ja uzņēmumiem neizdosies atrast lētākas izejvielas, tad nozare varētu pārstāt eksistēt, brīdināja Ērliha. Viņa skaidroja, ka Latvijas ražotāji nevar būtiski celt cenas situācijā, kad reģionā ir valstis, kam ir barības rezerves un kas spēs piedāvāt produkciju par zemākām cenām.

Tāpēc putnkopības nozares asociācija aicina valdību nodrošināt atbalstu uzņēmumu apgrozāmiem līdzekļiem, piemēram, bezprocentu aizdevumu veidā. Tā būtu šī brīža injekcija uzņēmējdarbības nodrošināšanai, kam nepieciešami aptuveni desmit miljoni eiro, norādīja Ērliha.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts Latvijas Radio pauda, ka šādu risinājumu nozares atbalstam varētu rast. “Šajā jautājumā mēs varēsim atrast viedokļu sakritību gan ar “Altum”, gan putnkopības pārstāvjiem. (..) Šajā gadījumā mēs nerunājam par tīro atbalstu, mēs runājam par aizdevumiem,” sacīja Eglīts. Tāpat varētu strādāt ar tirgotājiem saistībā ar cenu pieaugumu.

To atzinīgi vērtēja putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore. Vienlaikus viņa atzina – barības izejvielu būtiskā cenu kāpuma dēļ ar dārgāku putnkopības produkciju nāksies rēķināties arī patērētājiem. Cenu paaugstinājums putnu gaļai un olām varētu būt 10–50%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti