Aktuālā intervija

Pašvaldības neņem vērā VK ieteikumus par administratīvo resursu izmantošanu

Aktuālā intervija

Sociologi diskutē par publiski finansēto pētījumu datu pieejamību

Pēters Putniņš ievēlēts par jauno FKTK vadītāju

Putniņš: Uzbūvēsim sistēmu, kur naudas atmazgāšana bankās būs neiespējama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK) izveidos tādu banku un finanšu plūsmas uzraudzības sistēmu, kurā nebūs iespējams nerezidentiem caur Latvijas bankām atmazgāt nelegāli iegūtu naudu, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Aktuālais temats” ceturtdienas vakarā norādīja tās jaunais vadītājs Pēters Putniņš.

„Es varu garantēt, ka mēs uzbūvēsim tādu sistēmu, kur šādi gadījumi vienkārši nedrīkst notikt,” norādīja Putniņš.

Viņš skaidroja, ka nerezidentu kontrole un banku, kas apkalpo nerezidentus, pastiprināta uzraudzība izpaudīsies dažādu prakšu ķēdītē. Pirmais solis būs banku klientu ienākšana un attiecīgi tam sekos viņa darbību pārbaude. Tāpat notiks nerezidentu banku audits.

Visi pasākumi ļaus uzraugiem banku darbību novērtēt kopumā, nevis tikai ikdienas darījumu kontekstā, kā tas ir noticis līdz šim, norādīja Putniņš, atzīstot, ka FKTK par piemēru ņems ASV darbību.

Putniņu jaunajā amatā Saeima apstiprināja ceturtdien. Putniņš kopš 2012.gada nogales bija nesen no amata aizgājušā komisijas priekšsēdētāja Kristapa Zakuļa vietnieks. Zakulis no FKTK vadītāja amata atkāpās pēc kritikas par nepietiekamu banku uzraudzību.

Kandidatūras FKTK vadītāja amatam saskaņā ar noteikto kārtību ir jāvirza finanšu ministram un Latvijas Bankas prezidentam. Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs uzskatīja, ka piemērotākais Zakuļa pēctecis ir viņa vietnieks FKTK - Putniņš.

Jau ziņots, ka pērnā gada nogalē raidījums "De facto" vēstīja par politiķu neapmierinātību ar Zakuļa darbu pēc Latvijas banku uzraugam veltītās kritikas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD ziņojumā, kas teorētiski var apdraudēt Latvijas iestāšanās sarunas šajā attīstīto valstu organizācijā.

Latvijas iestāšanās OECD izvirzīta kā viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm 2016. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti