Rīta Panorāma

Fonds "Līdzskaņa"- atbalsts mūziķiem

Rīta Panorāma

Intervija ar DJ RUDD

Telefonintervija ar Pēteri Puniņu

Putniņš: FKTK bija saņēmusi jaunas ziņas par iespējamiem pārkāpumiem «ABLV Bank»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) no ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") pārskata bija saņēmusi jaunu informāciju par iespējamiem pārkāpumiem “ABLV Bank”, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” otrdien, 20. februārī, sacīja komisijas vadītājs Pēters Putniņš.

Situācija ar “ABLV bank”

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

FKTK skaidroja, ka pārmetumi "ABLV bankai" ir balstīti uz pagātnes notikumiem, taču pēdējos divos gados naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ir daudz uzlabojumu.

Viņš gan neatklāja par kādiem potenciālajiem pārkāpumiem ir runa. Taču tagad tiks meklēti pierādījumi, kas varētu apstiprināt šos iespējamos pārkāpumus. FKTK ir apņēmusies sadarboties ar citām tiesību sargājošajām institūcijām, un izmeklēšana noritēs vismaz līdz marta sākumam, kad būs skaidrs, vai būs nepieciešama kāda papildus rīcība. Lielākā daļa informācijas no ASV institūcijas veidotā pārskata gan jau bija zināma.

Viņš akcentēja, ka jau iepriekš ir daudz strādāts, lai novērstu naudas atmazgāšanas riskus bankā. Turklāt banka pēdējos gados ir bijusi nopietni sodīta - kopumā ar triju miljonu eiro sodu.

Komentēdams līdzekļu aizplūšanu no “ABLV” 600 miljonu eiro apmērā, Putniņš norādīja, ka šādos apstākļos tā ir normāla parādība. Taču pret nerezidentu bankām ir augstākas prasības, tāpēc tām ir jābūt spējīgām izturēt šādas stresa situācijas. Problēma ar “ABLV” ir saistīta ar to, ka banka ir nonākusi izolācijā, jo bankas partneri atsakās ar šo banku sadarboties.

"ABLV Bank" paziņojumā medijiem otrdienas rītā norādīja, ka "arī mūsu bankai ziņojumā ir daudz neskaidrību, kurus nekavējoties esam aicinājuši pārbaudīt". Banka uzsver, ka turpinās sadarboties ar FKTK.

Jautāts, cik patiess ir “Norvik” īpašnieka Georgija Guseļņikova apgalvojums, ka FKTK darbinieki ir iesaistīti nelikumīgās darbībās bankās, atbilstoši Putniņa zināmajam, nav patiesa. Vienlaikus Putniņš atzina, ka krīzi finanšu sektorā var iniciēt un izmantot Latvijas nelabvēļi.

Ziņots, ka vairākas dienas pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas rosinājuma "ABLV Bank" piemērot sankcijas banka ziņoja, ka lūgs aizdevumu pret ķīlu līdz 480 miljoniem eiro. Latvijas Banka nolēma aizdot “ABLV Bank” 97,5 miljonus eiro, pretī saņemot “drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti