Putins: Naftas cenu kritums nav nekas dramatisks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievijas ekonomika ir pielāgojusies zemajām naftas cenām, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Viņš pauda, ka neko dramatisku šajā situācijā nesaskata.

Tikmēr viņa palīgs paziņoja, ka nākamā gada budžetu balstīs uz prognozi, ka naftas cena būs 50 ASV dolāri par barelu. Tas ir mazāk, nekā iepriekš prognozēja Ekonomiskās attīstības ministrija. Turklāt Starptautiskais Valūtas fonds brīdinājis, ka pasaules ekonomikas izaugsme, domājams, būs vājāka, nekā prognozēts iepriekš. 

Naftas cenām joprojām esot salīdzinoši zemā līmenī un rubļa kursam turpinot lēkāt, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka ekonomika ir pielāgojusies jaunajām naftas cenām. Runājot Austrumu ekonomikas forumā Vladivostokā, viņš apgalvoja, ka situācija nav īpaša un „kopumā līdzīga rakstura situācija tika piedzīvota 2008. un 2009.gadā.”

Putins pauda, ka „nekā dramatiska [pašreizējās naftas cenās] mēs neredzam, biržas korekcijas bija sagaidāmas.” Viņš paziņoja, ka Krievijas valdība ir izstrādājusi pasākumu kopumu, lai atbalstītu ekonomiku.

Vienlaikus valdība, domājot par nākamā gada budžetu, liekas, turpina samazināt prognozes par to, kāda būs naftas cena 2016.gadā.

Vladivostokā arī Krievijas prezidenta palīgs Andrejs Belousovs paziņoja, ka valsts 2016.gada budžets tiks sastādīts, balstoties uz prognozi, ka naftas cena būs 50 ASV dolāri par barelu. Vienlaikus viņš neizslēdza, ka jēlnaftas cena var nokrist arī līdz 40 dolāriem par barelu vai pat vēl zemāk. Tomēr valdība rēķinās, ka šādi kritumi būtu īslaicīgi, sacīja Belousovs, piebilstot, ka, ja tie tomēr būs ilgi, tad valdība attiecīgi reaģēs, koriģējot budžetu.

Jāpiebilst, ka Belousovs runāja par zemāku naftas cenu, nekā iepriekš Krievijas ekonomiskās attīstības ministrija. Tā iepriekš prognozēja, ka naftas barela vidēja cena būs 55 dolāri, bet Belousovs jau runā par 50 dolāriem vai pat zemāku cenu.

Šobrīd naftas cena svārstās 45-50 dolāru amplitūdā, kas ir uz pusi mazāk nekā pērnā gada jūnijā, kad barels maksāja 100 dolārus. Kā viens no galvenajiem iemesliem ir tas, ka piedāvājums ir lielāks nekā pieprasījums un naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC savus ieguves apjomus pagaidām nesamazina.

Starptautiskais Valūtas fonds šonedēļ turklāt brīdināja, ka pasaules ekonomikas izaugsme, visticamāk, būs vājāka, nekā prognozēts iepriekš. Līdz ar to pieprasījums diez vai būtiski palielināsies, un naftas cena var turpināt kristies. Tas Krievijas budžetam, kas lielā mērā atkarīgs no naftas un gāzes eksporta, var radīt vēl papildu problēmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti