Panorāma

Džo Baidens ieradies Eiropā uz G20 un klimata samitiem

Panorāma

Strupišs un Bordāns strīdas par pienākumu vakcinēties

"Gazprom" gāzes krātuves Eiropā pustukšas

Pustukšās gāzes krātuves Eiropā rosina aizdomas par «Gazprom» manipulācijām ar gāzes cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Eiropas Savienība (ES)veiks izmeklēšanu, vai elektroenerģijas tirgū un oglekļa emisiju tirgū nav notikušas manipulācijas un spekulācijas, kas veicinājušas straujo gāzes un elektrības cenu kāpumu Eiropā.

Deviņas dalībvalstis, tai skaitā Vācija un Latvija, uzskata, ka šis ir īstermiņa cenu pieaugums un tādēļ nevajag mainīt Eiropas iekšējā enerģētikas tirgus regulējumu. Taču gāzes krātuvju datu analīze liecina, ka manipulācijas tomēr notiek un tās veic Krievijas valsts uzņēmums “Gazprom”.

Aizdomas par manipulāciju

Lai gan ar dabasgāzes palīdzību tiek saražoti tikai apmēram 20% no Eiropas Savienībā patērētās elektrības, tomēr gāzes cenas kāpums ietekmējis elektrības cenu krietni vairāk.

Taču deviņas dalībvalstis, tai skaitā Vācija un Latvija, arī Eiropas Komisija (EK) pretojas Francijas, Spānijas, Grieķijas spiedienam veikt straujas reformas elektrības tirgū un aicina iztikt ar jau esošajiem risinājumiem – nodokļu atvieglojumiem, pabalstu mazturīgajiem un subsīdijām, bet tādām, kas ir saskaņā ar ES tiesību aktiem.

Tikmēr Eiropas Komisijai uzdots izpētīt, vai visiem kopīgi nevajadzētu papildināt dabasgāzes rezerves Eiropā. Šobrīd pirms ziemas tās ir patukšas, tukšākas nekā jebkad bijušas pēdējo 10 gadu laikā.

Kā vēsta laikraksts “Financial Times”, vistukšākās gāzes krātuves Eiropā ir tieši tās, kas atrodas Krievijas valsts gāzes monopola “Gazprom” īpašumā vai kontrolē.

Tas liekot domāt, ka Krievija šoziem mēģinās manipulēt ar piegādēm. “Gazprom” ir ietekme apmēram trešajā daļā gāzes uzglabāšanas vietu Vācijā, Austrijā un Nīderlandē.

Jāliek uzsvars uz atjaunojamiem resursiem

Energoresursu krīzes laikā Eiropas Savienībā izskan aicinājumi vēltīt vairāk uzmanības atjaunojamajiem energoresusriesm, kas ražoti pašu mājās.

“Diemžēl ar atjaunojamajiem energoresursiem nepietiks. Tāpēc uzsvars ir uz jaunām tehnoloģijām, īpaši uz atomenerģiju,” spriež ES Padomē prezidējošās Slovēnijas infrastruktūras ministrs Jernejs Vrtovecs.

Tikmēr dalībvalstis ar nepacietību gaida EK lēmumu novembrī, kam jādod atbilde uz jautājumu, vai dabasgāze un atomenerģija ir zaļi enerģijas avoti vai tomēr ne.

Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka atbilde par abiem šiem enerģijas avotiem būs pozitīva jeb zaļa. To vedina domāta arī EK prezidentes Urzulas fon der Leienas teiktais.

“Atjaunojamie energoresursi un atomenerģija ir pašu, tie ir neatkarīgi resursi, savukārt dabasgāzi mēs par 90% importējam.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti