Pēcpusdiena

Latvijas tūrisma mītnēs viesu pavadīto nakšu skaits otrajā ceturksnī pieaudzis 2,3 reizes

Pēcpusdiena

Latvijā piegādātas vakcīnas pret pērtiķu bakām

Pirmajā pusgadā BVKB konstatējis pārkāpumus 30% no veiktajām būvdarbu kontrolēm

Pusgadā trešdaļā no būvdarbu kontrolēm konstatēti pārkāpumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pirmajā pusgadā konstatējis pārkāpumus 30% no veiktajām būvdarbu kontrolēm, informēja birojā. Pirmajā pusgadā transformāciju piedzīvojusi Būvniecības informācijas sistēma (BIS).

Būvniecība un ēku ekspluatācija

Kopš 2021. gada BVKB kompetencē ir būvdarbu uzraudzība trešās grupas publiskās ēkās, ja to veikšanai nepieciešama būvatļauja, būvēs, kuru paredzētajai būvniecībai piemērota ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra, elektropārvades līnijām ar nacionālo interešu objekta statusu, kā arī būvdarbu uzraudzība Aizsardzības ministrijas, tās padotības iestādes vai Nacionālo bruņoto spēku būvēm un Iekšlietu ministrijas vai tās padotības iestādes būvē valsts robežas joslā, patrulēšanas joslā un robežzīmju uzraudzības joslā.  

Pārskata periodā būvdarbu kontroles ietvaros sagatavoti 409 atzinumi par būves pārbaudi. No tiem 371 atzinums sastādīts par objektos veicamo būvdarbu kontroli, kur 70% jeb 258 gadījumos pārkāpumi nav konstatēti. Kontrolē 29 gadījumos veikti mērījumi, īstenojot betona, tērauda, koka, kā arī pamatnes konstrukciju kvalitātes kontroli.

No tiem neatbilstības konstatētas tērauda konstrukcijām trīs objektos.

Nodrošinot būvdarbu kontroli sešos objektos, padziļināti vērtēta būvniecības procesa dalībnieku būvlaukumā ieviestā iekšējās kvalitātes kontroles sistēma, kas ir nākamais solis jaunas pieejas ieviešanai uzraudzībā. BVKB pāriet no klasiskas būvdarbu kontroles uz sistemātisku, kuras ietvaros tiek novērtēta iekšējā kontroles sistēma būvlaukumos – būvkomersantu spēja nodrošināt kvalitāti, patstāvīgi identificēt neatbilstības un tās savlaicīgi novērst.

BVKB uzraudzībā ir aptuveni 8000 ekspluatācijā nodotu trešās grupas publisku ēku. Pirmajā pusgadā publisko ēku ekspluatācijas uzraudzības ietvaros strādāts ar 531 ēku lietu, tai skaitā īstenotas 192 fiziskās pārbaudes.

BVKB direktore Svetlana Mjakuškina intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" pastāstīja, ka pirmajā pusgadā saistībā ar pārbaudēm 12 gadījumos ir apturēta būvniecība visā objektā vai tā daļā. Iemesli tam bijuši dažādi.

Analizējot pirmreizējās ēku ekspluatācijas kontroles ietvaros sagatavotos atzinumus, BVKB secināja, ka 46% gadījumu ēku īpašnieki joprojām nav veikuši ēkas periodisko tehnisko apsekošanu.

Regulējums paredz, ka ēku periodiskā tehniskā apsekošana veicama līdz 2024. gada 31. oktobrim. Mjakuškina aicināja ēku īpašniekus izpildīt pienākumu.

Ēkas tehniskais stāvoklis ne retāk kā reizi 10 gados ir jānovērtē otrās un trešās grupas publiskām un daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamajām ēkām un ne retāk kā reizi piecos gados otrās un trešās grupas tiltiem, ceļu pārvadiem, viaduktiem, estakādēm, gājēju tiltiem un pārvadiem, ceļu caurtekām, tuneļiem un atbalstsienām. Ievērojot to, ka būvspeciālistu kapacitāte ir ierobežota, BVKB aicina savlaicīgi veikt ēkas tehniskā stāvokļa novērtēšanu, ņemot vērā faktu, ka norādītais termiņš, līdz kuram veicama periodiskā tehniskā apsekošana, jau ir pagarināts.

Tāpat BVKB norādīja, ka saglabājas tendence attiecībā uz riskiem lietošanas drošībā, proti, 61% gadījumu konstatēta lietošanas bīstamība ēkās. 

Lai sniegtu atbalstu ēku īpašniekiem un veicinātu vienotu pieeju būvju tehniskajai apsekošanai atbilstoši regulējuma prasībām, Ekonomikas ministrijas virsvadībā kopā ar nozares speciālistiem ir sākts darbs pie tehniskās apsekošanas vadlīniju izstrādes. 

Lai pilnveidotu ēku ekspluatācijas uzraudzības procesu, tiek turpināts darbs pie ēku ekspluatācijas lietu riska līmeņa noteikšanas algoritma izstrādes.

Būvniecības informācijas sistēma (BIS)

Dzīvojamo namu pārvaldniekiem līdz 2023. gada 28. februārim jāreģistrējas Pārvaldnieku reģistrā un jāiegūst piekļuves tiesības "Mājas lietai", jo, sākot ar 2023. gada 1. martu "Mājas lietai" jābūt pieejamai sistēmā. Šobrīd piekļuves tiesības pieprasījuši 32 pārvaldnieki, tādējādi nodrošinot pārvaldniekiem piekļuvi 283 dzīvojamo māju lietām.

BIS lietotāju skaits 2022. gada pirmajā pusgadā sasniedzis 104 538, kas ir par 38% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā. BVKB to skaidroja ar BIS funkcionalitātes paplašināšanu.

Vairums no BIS lietotājiem jeb 98 947 bijuši publiskā portāla lietotāji.

Lai veicinātu BIS izmantošanas pratību, gada pirmajā pusē apmācīti 2323 BIS lietotāji un sniegtas 61 038 konsultācijas par sistēmas lietošanu. Tas ir par gandrīz 20% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

Paralēli notiek darbs pie BIS mobilās lietotnes izstrādes, kas būs atbalsta rīks BIS lietotājiem, nodrošinot ātrāku informācijas apmaiņu starp būvniecības un ekspluatācijas procesā iesaistītajām pusēm, piedāvājot saņemt paziņojumus uz savu mobilo ierīci, atbilstoši lietotāja izveidotajiem iestatījumiem.

Būvspeciālistu sertificēšana

Biroja uzraudzībā ir 199 sertificēti būvspeciālisti, kuriem piešķirti sertifikāti būvekspertīzes specialitātē. Līdz šā gada jūnija beigām, izvērtējot pieteikumus sertifikāta iegūšanai būvekspertīzes specialitātē, divi eksperti sertificēti būvprojektu ekspertīzes un viens – būvju ekspertīzes darbības sfērā. 

Pārskata periodā birojs kopā ar nozares pārstāvjiem sācis darbu pie vadlīniju izstrādes būvprojektu ugunsdrošības risinājumu ekspertīzei, lai celtu ekspertīzes kvalitāti.

Klikšķināt, lai palielinātu: 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti