Pūce: Būs jāpalīdz pašvaldībām īstenot to funkcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tā kā Covid-19 ietekmē notikusi ekonomikas sabremzēšanās, valstij būs jāpalīdz pašvaldībām īstenot to funkcijas, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai''/Par!”).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) seko līdzi pašvaldību ienākumu izpildei, lai saprastu, vai neveidojas kādas kritiskas situācijas. Gada pirmajos trīs mēnešos vietvaru ieņēmumu plāns faktiski izpildīts, pastāstīja Pūce.

VARAM ar Finanšu ministriju pārrunājusi to, ka būs nepieciešamas papildu garantijas. “Ja reiz valdība aizņemas, lai segtu izdevumus, ko ieplānojusi budžetā, tad arī ļaut pašvaldībām aizņemties līdzekļus, kas paredzēti budžetā vai nepieciešami Covid-19 apkarošanai, no Valsts kases bez tādiem ierobežojumiem, kas līdz šim ir pastāvējuši,” sacīja ministrs.

Pašlaik tas vēl neesot aktuāli, bet Pūce pieļauj, ka šāds risinājums taps.

Politiķis atzina, ka ekonomikas sabremzēšanās viennozīmīgi ir notikusi, līdz ar to nodokļu ienākumi būs mazāki. Tāpēc būs jāpalīdz pašvaldībām īstenot to funkcijas.

Pašvaldību iespējas cīņā ar Covid-19 ir atšķirīgas, atzina Pūce, piebilstot, ka atšķirīgo iespēju problēmu iecerēts risināt ar novadu reformu.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Tikmēr VARAM rosināja ekonomikas sildīšanas vārdā 200 miljonus eiro fondu naudas, kas nav iztērēta līdz šim, ļaut saņemt pašvaldībām ar jau gataviem ēku siltināšanas un ceļu projektiem. Pierīgas pašvaldības akcentē, ka iepriekš valsts liedza iespējas aizņemties naudu vairākiem projektiem. Par kredītu griestu atvēršanu tuvākajā laikā varētu lemt valdība.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz reģistrēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12. maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti