Publiskos ES banku, arī trīs Latvijas iestāžu «stresa testu» rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) publiskos eirozonas komercbanku jaunāko tā dēvēto stresa testu rezultātus. Iepriekšējie 2011.gada stresa testi izpelnījās neviennozīmīgu reakciju, jo nespēja atklāt nopietnas problēmas vairākās nozīmīgās finanšu institūcijās, bet šoreiz, visticamāk,  testi, pateicoties iepriekš gūtajai pieredzei, būs precīzāki.  

Latvijā tā sauktajiem stresa testiem pakļautas ir tikai trīs bankas – „Swedbank”, SEB un AB.lv banka, savukārt kopumā Eiropā pārbaudes notiek 130 bankās visās eirozonas valstīs un Lietuvā, kura eirozonai pievienosies vien no nākamā gada.

Vairākos medijos jau izskanējusi neoficiāla informācija par to, ka šoreiz stresa testu laikā atklāto nepilnību skaits varētu būt salīdzinoši liels, un kopumā problēmas varētu tikt identificētas aptuveni 25 komercbankās.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" uzskata, ka vairums banku šos testus izturēs, ņemot vērā, ka tās pēdējo mēnešu laikā centušās uzlabot savu finansiālo stāvokli, savukārt citi eksperti norāda, ka šoreiz banku novērtējums tiek balstīts uz krietni reālistiskākām makroekonomikas prognozēm nekā iepriekšējos testos.

Pēc šo rezultātu publiskošanas bankām, ja būs nepieciešams, tiks nodrošināts divu nedēļu laiks, lai ECB iesniegtu kapitāla palielināšanas plānus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti