Krustpunktā

Latvijas valsts uzņēmumi: iespēja to akcijas tirgot fondu biržā

Krustpunktā

Krustpunktā sarunu festivālā "LAMPA". Diskusija: Trauksmes celšanas likums

Krustpunktā studijā VID vadītāja Ieva Jaunzeme

Publiskojot sodus nodokļu nemaksātājiem, VID vēlas norādīt summas un iemeslus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vēlas publiskot informāciju par lēmumiem pēc pārbaudēm pie iespējamiem nodokļu maksātājiem, norādot summas un iemeslus, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Nodokļu parādnieki VID mājaslapā jau ir publiski atrodami. Savukārt uzņēmumu, kuriem auditos uzieta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, nosaukumus VID publiskot nedrīkst.

“Es zinu – tur ir uzņēmumi, kuri taisās par baltiem un pūkainiem, un bijuši uzrēķini. Viņi nekad neies publiski,” sacīja Jaunzeme.

Tāpēc būtu jāļauj publiskot informāciju VID lēmumiem, minot summu un iemeslu, uzskata VID vadītāja.

VID vēlas publiskot savus lēmumus pēc auditiem un kontrolēm uzņēmumos – tiem lēmumiem, kas ir galīgi un pārsūdzami kā administratīvie akti.

Savukārt attiecībā uz fiziskām personām, piemēram, pēc gada ienākumu deklarāciju pārbaudēs pieņemtajiem lēmumiem, VID lēmumus nav rosināts publiskot.

"Jo tam nav tik liela sociālā nozīmīguma, lai mēs to varētu darīt," teica dienesta vadītāja.

Attiecīgos likuma grozījumus, kas būtu nepieciešami, lai varētu publiskot informāciju par nodokļu nemaksātājiem, VID jau sagatavoja un iesniedza Finanšu ministrijā, kur tie gan bija iesprūduši. Ministrijā iepriekš skaidroja, ka VID sagatavotajam likumprojektam bija nepieciešamas garš saskaņošanas process, jo pret lēmumu atklātību iebilda uzņēmēju organizācijas. Taču pirms Jāņiem grozījumi iesniegti Valsts kancelejā un drīzumā varētu tikt skatīti valdībā. 

Šie grozījumi skar arī pašreizējo valdību, jo aizdomu ēna par nodokļu nemaksāšanu gulst arī pār labklājības ministres Ramonas Petravičas ("KPV LV") ģimenes uzņēmumu. Taču likums liedz VID informēt sabiedrību par pārbaudes rezultātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti