PTO vadītāja aicina diversificēt zāļu ražošanu pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krasi atšķirīgi viedokļi ir izskanējuši Eiropas Parlamenta (EP) debatēs par iespējamo patentu atcelšanu vakcīnām pret Covid-19. Daži deputāti uzskata, ka tas nepalielinās pieejamo vakcīnu skaitu, jo nabadzīgas valstis nespēs saražot tik sarežģītas potes. Turpretī citi ir pārliecināti, ka Indija, Bangladeša un Latīņamerikas valstis patentu atcelšanas gadījumā var uzsākt ražošanu dažu mēnešu laikā.

Kā viens no risinājumiem tiek minēta arī piespiedu licenzēšana, kas ierobežotu patentu turētāju iespējas atteikt viņu vakcīnas ražošanu citās rūpnīcās. Diskusijas par labāko risinājumu notiks Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), kuras vadītāja Ngozi Okondžo-Iveala ceturtdien viesojās EP. Viņa norādīja uz vairākiem faktoriem, kas būtu jāņem vērā, lai pārvarētu šo pandēmiju.

PTO vadītāja Ngozi Okondžo-Iveala
00:00 / 00:53
Lejuplādēt

"Mēs nevaram dzīvot pasaulē, kur daži cilvēki ir atstāti novārtā un no vakcīnu pieejamības viedokļa ir otrās šķiras iedzīvotāji. Otra joma, kur tirdzniecība var spēlēt nozīmīgu lomu, ir vakcīnu pieejamības palielināšana. Tas ir ārkārtīgi svarīgs jautājums. Es ar to esmu nodarbojusies piecus gadus, kamēr vadīju Globālo vakcīnu aliansi.

Tas nozīmē, ka pasaulei ir jāpārskata to, kā ir izvietota ražošana un kādām būtu jābūt piegāžu ķēdēm. Tādēļ ir nepieciešams decentralizēt ražošanu.

Nav normāli, ka Āfrikā, kur dzīvo 1,3 miljardi iedzīvotāju, atrodas tikai 0,17% pasaules ražošanas jaudu. Nav normāli, ka Āfrika importē 99% vakcīnu un 90% zāļu," sacīja PTO vadītāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti