PTO dalībvalstis vienojas atcelt importa tarifus vairāk nekā 200 elektronikas precēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tiks atcelti importa tarifi vairāk nekā 200 elektronikas un informācijas tehnoloģiju produktiem. Par to vienojušās Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) valstis sanāksmē Kenijā. Eiropas Savienības (ES) ierosinātā vienošanās paredz tarifu atcelšanu tādiem produktiem ka elektronikas komponentes, GPS navigācijas sistēmas un citiem. Tā raksturota kā nozīmīgākā globālā tarifu atcelšanas vienošanās kopš 20.gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

PTO dalībvalstu ministru konferencē Kenijas galvaspilsētā Nairobi noslēgtās vienošanās mērķis ir atjaunināt un paplašināt 1996.gadā noslēgto Informācijas tehnoloģiju nolīgumu.

Līdz ar aizvadītajā nedēļā noslēgto vienošanos importa tarifi tiks atcelti 201 elektroniskajam produktam. Tas nozīmē, ka patērētāji var sagaidīt zemākas cenas plašam klāstam produktu, kā GPS navigācijas sistēmas, jaunās paaudzes pusvadītāji, datori, medicīniskais aprīkojums, satelīti un citi.

Šī nodēvēta par pirmo nozīmīgo tarifu samazināšanas vienošanos pēdējos gandrīz 20 gados. Paplašinātā Informācijas tehnoloģiju nolīguma sarakstā iekļautie produkti aptver 10% pasaules tirdzniecības.

Šo 201 produkta tirgus vērtība ir 1,2 triljoni eiro gadā, paziņoja PTO ģenerāldirektors Roberto Azevedo, piebilstot, šāda mēroga tarifu atcelšanai būs "milzīga ietekme", un tas palīdzēs stiprināt ekonomisko izaugsmi visā pasaulē.

Vienošanos parakstīja 53 PTO dalībvalstis, aptverot aptuveni 90% pasaules tirdzniecības ar šiem produktiem. Tostarp ES, kas ierosināja vienošanās paplašināšanu, un citas pasaulē lielākās ekonomikas kā ASV, Ķīna un Japāna.

Tarifi tiks atcelti vairākos posmos. Lielāko daļu - aptuveni 65% tarifu, atcels jau līdz nākamā gada vidum, bet četru gadu laikā būs atcelti jau gandrīz visi.

ASV tirdzniecības sekretārs Maikls Fromans iepriekš izteicies, ka paplašinātais Informācijas tehnoloģiju nolīgums tikai ASV vien attieksies uz eksportprecēm vairāk nekā 100 miljardu ASV dolāru apmērā. Prognozes liecina, tarifu atcelšanu var palīdzēt radīt līdz 60 000 jaunu darbavietu.

Gaidāms, ka no paplašinātās tarifu atcelšanas iegūs tādi elektronikas un informācijas tehnoloģiju milži kā "General Electric" un "Microsoft".

ES komisāre tirdzniecības jautājumos Sesīlija Malmstrēma sanāksmē Nairobi uzsvēra, ka ieguvumi būtu jāizjūt arī mazajiem uzņēmumiem.

"Informācijas tehnoloģiju nozare ir mūsdienu ekonomikas priekšgalā visā pasaulē. Šajā sektorā tiek radīti daudz jaunu uzņēmumu, „start-up”. Arvien vairāk cilvēkiem ir šie produkti, viņi grib šos produktus, un viņi katru dienu izmanto spēļu konsoles, DVD atskaņotājus, GPS navigāciju. Šīs lietas kļūs lētākas, kas ir labi. Tās arī ir ļoti labas ziņas uzņēmējiem. Un es vēlos uzsvērt mazo uzņēmumu lomu, jo pat tad, ja tirdzniecības tarifi nav milzīgi, tie mazajiem uzņēmumiem rada nesamērīgu nastu. Šī vienošanās ļoti atvieglos viņu dzīvi, un tas, protams, ir ļoti svarīgi jaunām darbavietām un izaugsmei," teica Malmstrēma.

Uzrunā PTO sanāksmē Nairobi vienošanās noslēgšanu apsveica arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība"). Tomēr vienlaikus viņš aicināja saglabāt PTO spēju reaģēt uz šī brīža un nākotnes pasaules tirdzniecības izaicinājumiem.

Rinkēvičs arī brīdināja dalībvalstis neieslīgt pašapmierinātībā, bet raudzīties reāli, jo līdz šim nav atrisināti daudzi organizācijas dienaskārtības jautājumi, piemēram, tirdzniecība ar pakalpojumiem.

PTO izveidota 1995.gadā, lai atvērtu tirgu starptautiskajai tirdzniecībai, kā arī regulētu tirdzniecības attiecības starp tās dalībvalstīm. Ministru konference, kas šoreiz pulcējās Nairobi, notiek reizi divos gados un ir galvenā lēmējinstitūcija.

PTO apvieno vairāk nekā 160 valstis, aptverot vairāk nekā 95% no visas pasaules tirdzniecības. Sanāksmē Nairobi organizācijai oficiāli pievienojās divas jaunas dalībvalstis - Libērija un Afganistāna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti