PTAC: Sejas masku un dezinfekcijas līdzekļiem cenas ir stabilizējušās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma dezinfekcijas līdzekļiem cenas un pieejamība ir stabilizējusies, sejas masku un respiratoru jomā preču pieejamība vēl aizvien ir limitēta, bet cenas stabilas, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) cenu monitorings.

Šī gada 9. martā PTAC uzsāka cenu monitoringu pirmās nepieciešamības precēm četros lielākajos patēriņa preču tirdzniecības interneta veikalos. 19. martā uzsāka monitoringu septiņās lielākajās tirdzniecības ķēdēs. Kopā interneta tirdzniecības vietās katru nedēļu tika fiksētas pārtikas preču un rūpniecības preču cenas 69 tirdzniecībā esošām precēm, savukārt tirdzniecības vietās fiksētas cenas 209 precēm, piemēram, rīsiem, griķiem, makaroniem u.c.

Izvērtējot apkopotos datus no šī gada 9. marta līdz 5. jūnijam, PTAC secināja, ka cenas nav mainījušās 45% gadījumu, precēm piemērotas akcijas 43% gadījumu, preču cena ir samazināta 4% gadījumu un cena ir pieaugusi 7% gadījumu. Visbiežāk cenu pieaugums tika konstatēts konkrēta ražotāja griķiem un rīsiem, kas saistīts ar ražotāja cenu palielināšanu šiem produktiem vēl pirms ārkārtas situācijas.

Monitoringā tika konstatēts, ka pirmās nepieciešamības preces ir pieejamas,

bet, ja kāda prece netiek piedāvāta, tad ir pieejams iegādāties citu ražotāju līdzīgas preces.

Ņemot vērā dezinfekcijas līdzekļu lielo nepieciešamību, šī gada 7. aprīlī tika uzsākts arī šo preču monitorings, kopumā fiksējot cenas 31 tirdzniecības vietā, aptverot lielākos pārtikas preču tirdzniecības tīklus, lielākos būvniecības preču veikalus, kā arī degvielas uzpildes stacijas un arī aptieku tīklus.

Tirdzniecības vietās kopumā konstatēti 144 tirdzniecībā esoši dezinfekcijas līdzekļi, no kuriem cenu pieaugums ir konstatēts tikai sešiem dezinfekcijas līdzekļiem. Neskatoties uz atsevišķiem cenu pieaugumiem,

kopumā monitoringa periodā ir vērojams būtisks dezinfekcijas līdzekļu piedāvājuma palielinājums un vidējās cenas litrā samazinājums.

Samazinājums ir vidēji no 30,98 eiro litrā uz 22,38 eiro litrā jeb 28% samazinājums no sākotnējās cenas. Uzsākot monitoringu, daudzviet dezinfekcijas līdzekļi nebija pieejami, bet ar katru nedēļu to klāsts palielinājās, sevišķi Latvijā ražotie dezinfekcijas līdzekļi.

Savukārt attiecībās uz sejas maskām, PTAC no šī gada 5. maija ir veicis šo preču pieejamības un cenu monitoringu  230 tirdzniecības vietās (59% tirdzniecības vietās un 41% interneta veikalos). Kopumā uzraudzība veikta 547 sejas aizsargmaskām no, kurām 32% bija respiratori, 53% higiēnas maskas, 11% medicīniskās maskas un 4% sejas vairogi.

Monitoringa laikā tika konstatēts, ka tirdzniecībā ir pieejamas visu veidu sejas maskas, taču medicīnisko sejas masku pieejamība bija salīdzinoši mazāka.

Īpaši plašs bija higiēnisko masku piedāvājums, tostarp tika piedāvātas dažādas auduma maskas, kuras izgatavojuši mājražotāji. Pēc veiktā monitoringa par neatbilstošiem tika atzīti 49% pārbaudīto respiratoru un 22% higiēnisko masku.

Savukārt cenas sejas maskām šajā periodā nav pieaugušas, gluži pretēji - medicīnas maskām un higiēnas maskām ir vērojams cenu samazinājums, salīdzinot ar monitoringa sākumu. Respiratoru vidējā cena monitoringa sākumā bija 5,85 eiro gabalā, savukārt maija beigās tā bija nokritusies līdz 5,28 eiro gabalā. Tāpat būtisks cenas samazinājums novērojams arī higiēnas maskām  no 2,75 eiro gabalā līdz 1,97 eiro gabalā. bet medicīnas maskām no 1,20 eiro gabalā līdz 0,74 eiro gabalā.

PTAC aicina patērētājus arī turpmāk pirms dažādu preču – patēriņa preču, dezinfekcijas līdzekļu vai sejas masku – iegādes salīdzināt to cenas dažādās tirdzniecības vietās un iegādāties sev izdevīgāko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti