PTAC saņēmis vairākus palīdzības lūgumus no vieglas peļņas tīkotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nevajadzētu uzķerties uz telefona zvaniem, e-pasta vēstulēm vai interneta un sociālo tīklu piedāvājumiem, kurā ieguldot pat nelielu naudas summu ir iespējams labi nopelnīt, norādīja Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kas ir saņēmis vairākas patērētāju ziņas ar lūgumu pēc palīdzības, jo ir uzķērušies uz krāpnieku shēmām.

PTAC paziņojumā medijiem informēja, ka nereti pēc vienas summas iemaksas tiek pieprasītas papildus iemaksas un, cerot uz peļņu, patērētāji pat aizņemas no kredītiestādēm un nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem.

PTAC atgādina, ka, lai ieguldījumu sabiedrība vai finanšu instrumentu tirgus dalībnieks varētu sniegt pakalpojumus Latvijā, tam ir vai nu jāsaņem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atļauja un jābūt reģistrētam FKTK mājaslapā, vai jābūt reģistrētam FKTK vietnē kā pakalpojumu sniedzējam no Eiropas Ekonomiskās zonas.

Taču gadījumā, ja pakalpojumu sniedzējs nav saņēmis atļauju sniegt pakalpojumus, pastāv liela iespēja, ka tas ir izveidots krāpnieciskos nolūkos, uzsver PTAC.

Paļaujoties uz vilinošiem piedāvājumiem un nododot šādai tīmekļa vietnei savus personas datus patērētāji riskē ne tikai zaudēt ieguldītos līdzekļus, bet arī pakļaut sevi agresīviem telefona zvaniem un pat draudiem, norādīja centrā.

PTAC minēja konkrētu piemēru, kad cilvēks iekritis krāpnieku lamatās:

Ņemot vērā augstāk minēto, PTAC aicina patērētājus neiesaistīties diskusijās, atteikties no nevēlamiem piedāvājumiem, kā arī, ja to pieļauj tālruņu funkcionalitāte, bloķēt šādu zvanītāju tālruņu numurus. 

Savukārt, gadījumos, kad tiek saņemti zvani no nezināmiem numuriem, PTAC aicina pievērst uzmanību pirmajiem trim cipariem (Latvija +371), jo bieži tālruņi, no kuriem tiek zvanīts ir ārvalstu (piemēram Lietuvā reģistrēts tālrunis +370).

Atbildot uz šādu telefona numuru, zvanītāji var runāt uzstājīgi, nereti agresīvi un mēģināt pārliecināt par turpmāku ieguldīšanu, izmantojot neētisku līdzekļus, uzsvēra PTAC, minot ita patērētāja pieredzi:

"Pārdomā, pirms aizņemies ieguldījumu veikšanai riskantos piedāvājumos! Savukārt, ja esi cietis no krāpniekiem, noteikti vērsies policijā," aicināja PTAC.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti