PTAC par negodīgu komercpraksi autostāvvietu firmai «Cityparks» uzliek 50 000 eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atzinis autostāvvietu operatora SIA "Cityparks Latvija" īstenoto komercpraksi par negodīgu un piemērojis uzņēmumam soda naudu 50 000 eiro apmērā. Iepriekš par uzņēmuma īstenoto komercpraksi centrā saņemtas vairāk nekā 400 patērētāju sūdzības, liecina PTAC sniegtā informācija. Tikmēr uzņēmums PTAC lēmumam nepiekrīt un grasās to apstrīdēt tiesā.

PTAC pārbaudē secināja, ka patērētājiem piedāvāti un piemēroti netaisnīgi līguma noteikumi par nesamērīgu un netaisnīgu līgumsodu, proti, tādu līgumsodu, kura apmērs neatbilst likumā noteiktajiem ierobežojumiem, netiek nodrošināta patērētāju interesēm atbilstoša sūdzību izskatīšana pēc būtības, netiek nodrošināts pietiekošs laiks iepazīties ar līguma noteikumiem un izpildīt tajos paredzētās darbības.

Laikā no 2017. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 28. novembrim saistībā ar SIA "Cityparks Latvija" rīcību, patērētājiem piemērojot līgumsodus par neatbilstošu autostāvvietas pakalpojumu izmantošanu, PTAC vērsās 428 patērētāji. 

PTAC skaidro, ka, novietojot automašīnu SIA "Cityparks Latvija" īstermiņa autostāvvietās, kas visbiežāk ir izvietotas pie tirdzniecības centriem un citām publiski pieejamām ēkām, tiek noslēgts līgums par autostāvvietas izmantošanu. Izmantojot autostāvvietu, ir jāievēro līguma noteikumi, piemēram, jānovieto informācija par automašīnas novietošanas laiku, jāreģistrē automašīna vai jāveic citas norādītās darbības.  

Ar lēmumu PTAC atzinis par netaisnīgiem vairākus "Cityparks Latvija" līguma noteikumus.

Tostarp, piemēram, 35 eiro līgumsodu gadījumā, ja nav veikta automašīnas reģistrēšana, novietota norāde par autostāvvietas izmantošanas uzsākšanas laiku.

PTAC uzskata, ka šāds līgumsods ir neproporcionāli liels un SIA "Cityparks Latvija" to nevar pamatot ar attiecīgā pārkāpuma rezultātā radītiem zaudējumiem vai citiem objektīvi izvērtējamiem un būtiskiem apstākļiem.

"Praksē līgumsods maksimālajā apmērā piemērots par nebūtiskiem un nenozīmīgiem pārkāpumiem – aizmirsta automašīnas reģistrācija vai apstāšanās laika norāde.

Līgumsods piemērots arī tik drīz pēc apstāšanās, ka patērētājam netiek dots pietiekams laiks iepazīties ar līguma noteikumiem," norāda PTAC.

Ja sākotnēji ir veikta samaksa par pakalpojumu vai veikta reģistrācija pakalpojuma bezmaksas izmantošanai, bet vēlāk ir kavēta vai nav veikta apmaksa par turpmāku autostāvvietas izmantošanu, tad līgumsods nedrīkst pārsniegt 10% no patērētāja neapmaksātās pakalpojuma maksas, bet šādās situācijās papildus līgumsodam SIA "Cityparks Latvija" ir tiesīgs pieprasīt veikt samaksu par izmantoto, bet neapmaksāto pakalpojumu, skaidro PTAC.

Ja "Cityparks Latvija" turpina piemērot netaisnīgo līgumsodu, patērētājam jāvēršas pie "Cityparks Latvija" strīda risināšanai, PTAC lēmumu izmantojot kā pierādījumu. Savukārt "Cityparks Latvija" ir jānodrošina objektīva un patērētāju tiesiskajām interesēm atbilstoša sūdzību izskatīšana pēc būtības. Ja parāda piedziņa jau nodota ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam, tam jāņem vērā PTAC pieņemtais lēmums, atzīmē centrā.

PTAC lēmums stājās spēkā šā gada 4.janvārī, un tā pārsūdzēšana neaptur ar lēmumu uzliktā tiesiskā pienākuma izpildi.

"Cityparks Latvija" vadītājs Māris Priednieks paziņojumā medijiem norāda, ka PTAC uzņēmumam piemērojis "nesamērīgi bargu naudas sodu".

Autostāvvietu operators "Cityparks Latvija" PTAC lēmumam nepiekrīt un tas tiks apstrīdēts tiesā, norāda Priednieks.

Viņš atzīmē, ka autostāvvietu operatoru piemērotie līgumsodi ir vērtēti arī iepriekš. 2010. un 2011. gadā līdzīga apmēra līgumsodus PTAC, pēc Priednieka sacītā, atzinis par ekonomiski pamatotiem, atbilstošiem un samērīgiem. "Savukārt šobrīd, neskatoties uz inflāciju un dažādu citu izmaksu pieaugumu, iestādes nostāja nezināmu iemeslu dēļ ir mainījusies," klāsta "Cityparks Latvija" vadītājs.

Viņš norāda, ka sods par neatbilstošu autostāvvietas izmantošanu ir galējais līdzeklis, lai motivētu autovadītājus ievērot autostāvvietas noteikumus  un aizsargātu godprātīgos autovadītājus, piedāvājot viņiem samērīgas pakalpojuma cenas.

"Ja šobrīd PTAC pieņemtais lēmums tiks atstāts negrozīts, tas nevis aizsargās patērētājus, bet, gluži pretēji, radīs situāciju, ka godīgajiem autostāvvietu lietotājiem būs jāmaksā vairāk, lai segtu autostāvvietu uzturēšanas izmaksas nemaksātāju vietā. Savā darbībā vienmēr esam fokusējušies uz maksimālu sadarbību starp visām iesaistītajām pusēm – gan saviem klientiem, gan nozares uzraugiem, tomēr pašlaik būsim spiesti aizstāvēties tiesā," norāda Priednieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti