PTAC: dezinfekcijas līdzekļu klāsts paplašinās, cenas stabilizējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dezinfekcijas līdzekļu jomā ir būtiski audzis sortiments, kas veicinājis cenu stabilizēšanos un pat nelielu kritumu, liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) līdz trešdienai, 8. aprīlim, veiktā cenu monitoringa dati.

PTAC informēja, ka, ņemot vērā lielo pieprasījumu, PTAC veic cenu monitoringu dezinfekcijas līdzekļu piedāvājumam gan tiešsaistes veikalos, gan parastajos ikdienas preču veikalos. Līdz šim ir apsekotas  29 tirdzniecības vietas gan tiešsaistē, gan mazumtirdzniecības vietās, fiksējot 67 dezinfekcijas līdzekļu cenas.

Galvenie secinājumi: pašlaik pieejamo dezinfekcijas līdzekļu klāsts, arī pateicoties tieši vietējiem ražotājiem, ir ļoti plašs

Tiek tirgoti gan dezinfekcijas līdzekļi rokām, gan dezinfekcijas līdzekļi virsmām dažādos tilpumos un iepakojumos – tūbiņās, izsmidzināmos aerosolos, kā arī 4-5 litru kannās.

Dezinfekcijas līdzekļu cenu amplitūda ir dažāda: virsmu un universālie dezinfekcijas līdzekļi lielākos tilpumos (virs 500 ml) pieejami par cenām vidēji no 5 eiro litrā līdz 10 eiro litrā. Dārgāki ir produkti mazos tilpumos, kuru cenas svārstās no 25 līdz 80 eiro litrā.

Salīdzinot ar iepriekšējo dažu nedēļu periodu, ņemot vērā piedāvājuma pieaugumu, ir vērojama šo līdzekļu cenu stabilizēšanās, un tie ir kļuvuši pieejamāki patērētajiem. Bet, veicot izpēti sludinājumu tiešsaistes portālos, PTAC secinājis, ka tur tirgotajiem dezinfekcijas līdzekļiem bieži nav iespējams noteikt to ražotāju, kā arī vairāki no tiem nav reģistrēti Latvijā.

Savukārt plaša patēriņa preču cenu monitoringā veiktas 129 pārbaudes gan tiešsaistē, gan mazumtirdzniecības vietās. PTAC secinājis, ka

pārtikas precēm cenas nav palielinājušās, tikai atsevišķos gadījumos novērotas nelielas cenu svārstības abos virzienos – atsevišķām precēm cenai nedaudz palielinoties, bet citām samazinoties.

Veicot monitoringu, secināts, ka ar pārtikas preču pieejamību Latvijā problēmu nav. Ja atsevišķu preču grupu konkrētās tirdzniecības vietās nav uzreiz, tās tiek solīts piegādāt tuvākās dienas laikā, tāpat patērētājiem ir pieejamas ekvivalentas preces.

Ņemot vērā faktu, ka rūpniecības preču sortiments ir ļoti nepastāvīgs, tas mainās atkarībā no preču pieejamības tirgū, ir apgrūtināti konstatēt cenu izmaiņas, t.sk. to paaugstināšanos, tomēr PTAC ir uzsācis vairākas padziļinātas lietu izpētes saistībā ar augsta pieprasījuma preču cenu paaugstināšanos.

PTAC aicina patērētājus ziņot par gadījumiem, kad kādā preču segmentā tiek manīta ievērojama cenu paaugstināšanās. Saņemot šādu informāciju, PTAC veiks pārbaudi, kā arī pieprasīs no pārdevēja cenu paaugstinājuma pamatojumu.

KONTEKSTS:

Līdz ar ārkārtējās situācijas sākumu Latvijas veikalos strauji iztukšojās virkne plauktu: ilgāk glabājama pārtika, dažādas higiēnas preces, arī dezinfekcijas līdzekļi. Sejas maskas un arī dezinfekcijas līdzekļi vienu brīdi kļuva par teju deficīta preci Covid-19 izplatības dēļ. Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” izpētīja, ka atsevišķi dezinfekcijas līdzekļi, pārrēķinot to cenu par vienu litru, maksā pat līdz 140 eiro litrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti