PTAC brīdina par krāpnieciskiem aizdevējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) brīdina par krāpnieciskiem aizdevējiem, kuri aicina noslēgt kreditēšanas līgumus ar mērķi - aizdevums saimnieciskai darbībai, informēja centrā.

ĪSUMĀ:

  • PTAC aicina neuzticēties kredītdevējiem, kuri gatavi sniegt aizdevumu cilvēkiem ar sliktu finansiālo stāvokli.
  • Centra uzmanības lokā nonākusi jauna shēma - aizdevums privātpersonai, ko noformē kā aizdevumu saimnieciskai darbībai.
  • Lai aizdotu saimnieciskai darbībai, nevajag licenci, tas nozīmē, ka PTAC aizņēmēju nevar pasargāt.
  • Ir pieejama datu bāze, kurā iekļauti visi aizdevēji ar licencēm.

PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

„Būtībā pats galvenais ir divi kritēriji, uz kuriem aicinām cilvēkus skatīties. Neviens kredītdevējs Latvijā nedrīkst dot kredītu patērētājam, kuram ir slikts finansiālais stāvoklis. Viņa finansiālais stāvoklis rāda, ka viņš, visticamāk, kredītu atmaksāt nevarēs. Tātad šādā gadījumā kredītu vispār nevar sniegt.

Līdz ar to ar sliktu kredītvēsturi aicinājumi paņemt kredītu vai ar sliktu maksātspēju – tas jau vien liecina par to, ka komersants pārkāpj likumu ar šādām darbībām.

Un otra metode, kas ir piedāvāta patērētājiem kā saimnieciskās darbības veicējiem, ja cilvēki nav saimnieciskās darbības veicēji, tātad arī faktiski šie aicinājumi cilvēku noslēgt līgumu pretēji viņa interesēm un tādiem noteikti nevajadzētu atsaukties,” stāstīja PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa.

Lai noslēgtu šāda veida līgumu, patērētājs apliecina, ka viņš ir saimnieciskās darbības veicējs vai kredītu ņem savai saimnieciskajai darbībai, kā rezultātā

komersants liedz patērētājam izmantot patērētāja tiesības un nepieciešamības gadījumā izmantot PTAC atbalstu.

Komersantam ir jāsaņem speciāla atļauja jeb licence patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai, PTAC ir saņēmis ziņas par komersantiem, kuri

piedāvā patērētājiem noslēgt kreditēšanas līgumu saimnieciskai darbībai, jo šāda veida aizdevuma izsniegšanai nav nepieciešama licence.

Noslēdzot šāda veida līgumu pastāv risks, ka:

  • persona nav uzskatāma par patērētāju, kura intereses tiek aizsargātas;
  • var tikt noslēgti līgumi, kas satur netaisnīgus līguma noteikumus, tai skaitā nesamērīgas papildu izmaksas un sankcijas;
  • persona ir nevienlīdzīgā situācijā attiecībā pret komersantu un ar ierobežotām iespējām aizstāvēt savas intereses;
  • personai var pasliktināties finansiālais stāvoklis;
  • persona var zaudēt ieķīlātu nekustamo īpašumu.

PTAC aicina ziņot, ja gadījies saskarties ar aizdevējiem, kuri nodarbojas ar krāpniecību, tostarp par aizdevumiem, kuri sniegti privātām vajadzībām, bet noslēgts līgums par aizdevumu saimnieciskai darbībai.

Centrā iesaka pārbaudīt aizdevējus datubāzē. Tajā norādīti visi tie komersanti, kuri ir saņēmuši speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai.

PTAC aicina neuzķerties uz krāpnieciskiem aizdevējiem, kuri sociālajos tīklos, ziņu lapās, sludinājumu portālos, komentāros, aizdomīgos e-pastos un pat ar telefona zvanu starpniecību piedāvā saņemt aizdevumu, piemēram, patērētājiem bez oficiāliem ienākumiem vai ar aicinājumu aizņemties saimnieciskai darbībai.

Krāpniecisko aizdevēju teksti mēdz saturēt tādas frāzes kā:

  • Banka atteica izsniegt kredītu? Aizņemies pie mums!
  • Saņem aizdevumu arī ar sabojātu kredītvēsturi!
  • Piedāvājam aizdevumu personām bez oficiāliem ienākumiem!

PTAC atgādina, ka pirms aizņemšanās jāizvērtē, vai tas tiešām ir nepieciešams, vai to varēs atmaksāt. Ir rūpīgi jāizlasa līgums un jāiepazīstas ar visiem līguma noteikumiem. Vairāk par atbildīgu aizņemšanos atrodams vietnē "Parads.lv".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti