PTAC: «Ātro kredītu» apjomam ir tendence pieaugt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) novērojumi liecina, ka izsniegto ātro kredītu apjomam pēdējā laikā ir tendence pieaugt. Vienlaikus PTAC redzeslokā ir nonākušas arī vairākas nebanku kreditētāju reklāmas, kuras rada iespaidu, ka ātrie kredīti ir kaut kas ļoti labs un tādejādi mudina kredītņēmējus rīkoties neapdomīgi.

Nebanku kredītdevēji tomēr uzskata, ka par strauju nebanku kredītu izsniegšanas apjomu pieaugumu nav īsti pamatoti runāt. Kā norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane, kopējais izsniegto kredītu apjoms patiesībā ir krities. Tas esot izskaidrojams ar to, ka nozares uzņēmēji sākuši stingrāk vērtēt klientu maksātspēju.

„Šajā gadījumā noteikti vērojams nebanku kredītu apjoma samazinājums. Jebkurā gadījumā arī šajā gadā decembrī pret iepriekšējā gada atbilstošo periodu, kredītu apjoms ir samazinājies. Protams, ņemot vērā, ka ekonomikā kopumā ir vērojama augšupeja, tad cilvēki arī jūtas pārliecinātāki par savu nākotni. Un kopumā kreditēšana, arī ātro kredītu izsniegšana, ir atsākusies, jo cilvēki jūtas pārliecinātāki, ka spēs kredītu atdot," skaidro Fromane.

Savukārt Latvijas kredītņēmēju asociācija uzsver – lai gan par straujām pieauguma tendencēm šobrīd nevar runāt, kopumā ir vērojams, ka ātro kredītu klientu skaits pieaug, un kopējā situācija ir negatīva.

Nekas šobrīd neliecina par to, ka nebanku kreditēšanas uzņēmumi klientiem būtu sākuši izvirzīt stingrākas prasības, norāda asociācijas jurists Jānis Ābotiņš.

„Uz šo brīdi mēs nejūtam, ka būtu liels pieplūdums no tiem, kuri aizņēmušies ātros kredītus. Tomēr ir jūtamas, ka ir problēmas ar ātrajiem kredītiem, ar šo kredītu izsniegšanas kvalitāti. Jo ir vērsušies, piemēram, cilvēki, kuriem ir izsniegts 21 kredīts, un tad par šo te saukli – aizņemies atbildīgi – man gribas teikt: aizdod arī atbildīgi!" stāsta Ābotiņš.

Tiesa, izsniegto patēriņa kredītu apjoma samazinājums ir vērojams arī komercbanku sektorā, piemēram, SEB bankas izsniegto patēriņa kredītu apjoms šogad ir samazinājies. „Tā tendence ir šāda – izsniegto kredītu apjoms ir samazinājies par 10%. Mēs esam izsnieguši par 10% mazāk patēriņa kredītus, nekā pagājušajā gadā. Un pēc skaita šajā gadā, janvārī–novembrī mēs esam izsnieguši aptuveni 3500 patēriņa kredītus, kas ir par 10% mazāk, nekā pagājušajā gadā. Un to, protams, ietekmē pieprasījums, jo mēs jau strādājam uz klientu pieprasījumu un maksātspēju," norādīja bankas komunikāciju vadītāja Agnese Strazda.

Savukārt Komercbanku asociācija neslēpj, ka patēriņa kredīti veido vien salīdzinoši nelielu daļu no kopējā komercbanku kredītportfeļa, tāpēc nozares līmenī padziļināti pētījumi par izmaiņām šajā tirgus segmentā šobrīd nav veikti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti