PTAC ar kopumā 2500 eiro soda influenceres Adrianu Miglāni un Katrīni Saulieti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par konstatētajiem pārkāpumiem divām Latvijas influencerēm – Adrianai Miglānei un Katrīnei Saulietei – piemērojis sodu kopumā 2500 eiro apmērā, informēja PTAC. Miglānei piemērots 1500 eiro, bet Saulietei – 1000 eiro sods. Abām uzdots izbeigt PTAC konstatēto negodīgo komercpraksi.

PTAC skaidroja, ka centrs projektā "Influenceru mārketinga uzraudzība sociālajos tīklos" izvērtēja Miglānes un Saulietes "Instagram" profilos īstenoto komercpraksi un konstatēja, ka profilos publicēta informācija uzskatāma par patērētājiem adresētu reklāmu, taču influenceres nav patērētājus pienācīgi informējušas par reklāmas paziņojumu komerciālo nolūku.

PTAC saņēmis apstiprinājumu no uzņēmumiem, kuru produktus Miglāne un Sauliete publicējušas "Instagram" reklāmas nolūkos, ka ar viņām slēgta vienošanās par reklāmas aktivitātēm, un influenceres par to ir saņēmušas atlīdzību un/vai dāvanas.

Tādējādi PTAC konstatēja, ka Miglāne un Sauliete īsteno maldinošu komercpraksi, jo, veidojot "Instagram" saturu, noklusējušas, ka publicētā informācija ir komerciāla rakstura.

Proti - reklāma, sniegta par atlīdzību, dāvanām vai citiem materiāliem labumiem vai ieguvumiem.

Patērētāju tiesību uzraugs norādīja, ka abas personas nav izmantojušas atbilstošas norādes, kas skaidri, uzskatāmi un nepārprotami patērētājiem sniegtu informāciju par tās apmaksātu saturu. PTAC saziņā ar influencerēm vairākkārt vērsa viņu uzmanību par nepieciešamību izmantot attiecīgas norādes. Tāpat sievietes aicinātas reklāmas paziņojumā vai tā publicēšanas laukā uzskatāmi redzamā veidā un vietā iekļaut tekstu vai tēmturi, kas skaidri un nepārprotami norāda uz reklāmu. 

PTAC atzīmēja, ka abas influenceres pēc patērētāju tiesību sarga vairākkārtējiem aicinājumiem veikt labprātīgas darbības nav veikušas visus nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu tās īstenotās komercprakses atbilstību normatīvo aktu prasībām. Vienlaikus ne Sauliete, ne Miglāne administratīvajā procesā ar iestādi nav sadarbojušās.

2019. un 2020. gadā, veicot pārbaudes, ierosinātas 35 administratīvās lietas. 32 lietu izskatīšana pabeigta un pārkāpumi novērsti.  Viena lieta pabeigta, nekonstatējot pārkāpumus, bet izsakot aicinājumu turpmāk īstenots komercprakses atbilstības nodrošināšanu, skaidroja PTAC 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti