PTAC aicina patērētājus būt vērīgiem apkures katla izvēlē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Apsekojot interneta vietnes, kur tiek piedāvāts iegādāties cietā kurināmā katlus, tostarp granulu katlus, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) secinājis, ka lielākajai daļai preču nav pievienots ne energomarķējums, ne datu lapa. Šī informācija ir būtiska, lai varētu pārliecināties, vai prece atbilst prasībām, kādas izvirzītas valsts atbalsta saņemšanai atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecību siltumapgādes sistēmās, informēja PTAC.

Centrā atzīmēja, ka saistībā ar izveidoto valsts atbalsta programmu atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecību siltumapgādes sistēmās ir pastiprinājusies pircēju interese par biomasas, tai skaitā granulu apkures katliem.

Lai pircēji pieņemtu informētu lēmumu un iegādātos apkures katlus, kuru energoefektivitāte un emisiju līmenis atbilst pašreizējām ekodizaina prasībām, visai nepieciešamajai informācijai ir jābūt brīvi pieejamai tirdzniecības vietā, norādīja PTAC.

Taču PTAC interneta vietņu pārbaudē secinājis, ka lielākajai daļai preču nav pievienots ne energomarķējums, ne datu lapa, kas ļautu pārliecināties par konkrētās iekārtas tehniskajiem parametriem un atbilstību ekodizaina prasībām.

Tāpat iekārtu apraksti nesatur pietiekami daudz informācijas, lai varētu pārliecināties par preces atbilstību normatīvo aktu prasībām.

"Svarīgi atcerēties, ka energomarķējums norāda energoefektivitātes klasi un siltuma jaudu, savukārt datu lapa ietver arī energoefektivitātes indeksu, telpu apsildes sezonas energoefektivitāti un citus raksturlielumus.

Ekodizaina informācijas prasības nosaka, ka tehniskajai informācijai (tai skaitā arī emisiju daudzumam) ir jābūt norādītai lietošanas rokasgrāmatās un ražotāju, to pilnvaroto pārstāvju un importētāju brīvpiekļuves tīmekļa vietnēs," skaidroja PTAC.

Lai saņemtu valsts programmas atbalstu, pircējam ir jāpārliecinās par katla atbilstību ekodizaina un energomarķējuma prasībām.

PTAC atgādināja, ka tirgotājam ir jānodrošina energomarķējums un datu lapa (internetā – blakus cenai, veikalā – pēc tirgotāja pieprasījuma). Ja tirgotāja rīcībā nav šo dokumentu, tad tie ir jāpieprasa piegādātājam.

PTAC aicina patērētājus būt vērīgiem, izvēloties apkures katlus. Centrs turpinās īstenot tirgus uzraudzības pasākumus pie cietā kurināmā katlu izplatītājiem, importētājiem, ražotājiem un pakalpojuma sniedzējiem, lai pārliecinātos par tirgū piedāvāto cietā kurināmā katlu atbilstību ekodizaina un energomarķējuma prasībām.

KONTEKSTS:

Valdība marta sākumā apstiprināja 20 miljonu eiro sadalīšanu atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādei mājsaimniecībās. Viena mājsaimniecība varēs saņemt līdz 15 000 eiro, un tiks apmaksāts līdz 70% no iekārtas cenas.

Izstrādātā atbalsta programma paredz atbalsta sniegšanu fosilā kurināmā (piemēram, dabasgāzes, dīzeļdegvielas, akmeņogļu) iekārtu nomaiņai pret jaunām atjaunojamos energoresursus izmantojošām iekārtām (biomasas granulu katli, siltumsūkņi, saules kolektori) vai pieslēgšanos centralizētai siltumapgādes sistēmai, kā arī elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem (saules paneļi, vēja ģeneratori) mājsaimniecības pašpatēriņa vajadzībām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti