Panorāma

PVN izkrāpšanā iejauktas simtiem firmu

Panorāma

Nāves cilpas virs Spilves pļavām

Uzstājīgāk prasa rīcību no "LM" akcionāriem

«Prudentia»: LM akcionāriem jāatsakās no akcijām vai jāiegulda sava nauda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Liepājas metalurga” (LM) akcionāriem līdz pirmdienas vakaram par simbolisku summu jāatdod uzņēmuma kreditoriem savas akcijas vai arī katram jāiegulda uzņēmumā 10 miljoni latu.

Tikai tādā gadījumā tiks akceptēts „Metalurga" tiesiskās aizsardzības plāns, kas ļautu izvairīties no maksātnespējas procesa. Šādus nosacījumus ceturtdien, tiekoties ar „Liepājas metalurga" akcionāriem, izvirzīja kreditoru kluba pieaicinātais finanšu konsultants „Prudentia Advisers”. Sergejs Zaharjins un Iļja Segals, visticamāk, no akcijām atteiksies. To vēlas arī ar abiem pārējiem akcionāriem konfliktējošais Kirovs Lipmans, kurš naudu gatavs ieguldīt tikai šādā gadījumā.

Ceturtdienas vakarā Zaharjins, Segals un Lipmans pēc daudziem gadiem sēdēja vienā kabinetā, lai uzklausītu kreditoru viedokli. „Es domāju, ka man vairs nav jāatkārtojas: Latvijas sabiedrība pati jau sen šo secinājumu ir izdarījusi. Akcionāri ir šķērslis „Metalurga” attīstībai. Akcionāriem ir bijusi iespēja visus šos daudzos gados sevi parādīt, taču uzņēmums ir tuvu maksātnespējai. Akcionāriem ir jāiet prom. Tur nav šaubu,” stāsta Krastiņš, uzsverot, ka akcionāriem ir jābeidz darboties pretēji uzņēmuma interesēm.

No Sergeja Zaharjina teiktā izriet, ka viņi ar Iļju Segalu, visticamāk, no savām akcijām „Liepājas metalurgā” atteiksies. Vienošanās nosacījumi Zaharjinam gan vēl nav skaidri. „Mēs vēl neesam saņēmuši līgumu. Vispirms mums jāsaņem līgums, jāiepazīstas ar to un tad pirmdienas laikā, līdz dienas beigām, tas jāparaksta, lai nepieļautu maksātnespējas procesu. Es jums vēlreiz saku - man vispirms ir jāsaņem līgums, un tajā es ieraudzīšu visus nosacījumus - par vienu latu vai arī ne par vienu latu. Jūs man jautājat par to, ko vēl neesmu turējis rokās. Es būšu spiests, lai nepieļautu „Liepājas metalurga” bankrotu, parakstīt šo līgumu. Jo atjaunot rūpnīcas darbu var tikai caur tiesiskās aizsardzības procesu, nevis caur maksātnespējas procesu,” atzīmē Zaharjins.

Uz Zaharjina un Segala izstāšanos no „Liepājas metalurga” uzstāj arī trešais lielais akcionārs Kirovs Lipmans. Tādā gadījumā viņš pats no akcijām neatteiksies un ir gatavs ieguldīt uzņēmumā personiskos līdzekļus, saka Lipmans. „Man ir stingrs nosacījums: ja es ieiešu „Metalurgā” un mēģināšu viņu pacelt, tad šiem diviem cilvēkiem ir jābūt pilnīgi izolētiem. Es viņiem neuzticos,” tiešs ir Lipmans. „Es vēlreiz apliecināju, ka esmu gatavs pacelt „Metalurgu” un ieguldīt līdzekļus, un tas nozīmē, ka uz mani tas neattiecas (..) Mans vārds jau ir garantija,” piebilst Lipmans.

„Liepājas metalurga" padomes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis iepriekš pauda cerības, ka uzņēmuma sagatavotais tiesiskās aizsardzības plāns līdz 26.augustam būs saskaņots ar kreditoriem un akceptēts valdībā. „Man arī optimisms nav noplacis. Esam nobeiguma stadijā, lai saskaņotu tiesiskās aizsardzības plānu ar kreditoru klubu pārstāvošo „Prudentia”, plānojam to visu pirmdien iesniegt kreditoru klubam. Nu, ja iet uz maksātnespēju, tad ļoti lieli izdevumi sabiedrībai. Darbojošos uzņēmumu, kāds šodien ir saglabāts „Liepājas metalurgs”, var pārdot stipri dārgāk un tālāk attīstīt, nekā apturētu uzņēmumu. Vakar biju arī Liepājā, runājām ar valdi un padomi par to, ka mūsu rezerve ir tikai tiesiskās aizsardzības process, tā kā šādi ultimatīvi uzstādījumi šodien pārsteidz,” saka Vilnītis.

Savukārt Valsts kases vadītājs Kaspars Āboliņš norāda, ka LM var būt darboties spējīgs. „Attiecībā par bankrotu, jāskata tā, ka šis noteikti nav juridiski pareizākais formulējums. (..) Tātad, ja Tiesiskās aizsardzības plāns nerealizējās, tad mēs varētu runāt par maksātnespējas iestāšanos, kas automātiski nenozīmē, ka rūpnīca varētu nestrādāt. Arī maksātnespējā iespējams, ka rūpnīca varēs strādāt, bet tas ir daudz sarežģītāks, laikietilpīgāks un arī dārgāks process,” skaidro Āboliņš.

„Prudentia" apgalvo, ka kreditoru vairākumu iesniegtā plāna nosacījumi kopumā apmierinot. „Man liekas, ka viņiem ir maz iespēju parādīt, bet varbūt mazliet vēl ir palikuši - ka viņi ir nopietni cilvēki. Man liekas, ka viņi lieliski aktieri, man liekas, ka mūs teātri ir zaudējuši nopietnus aktierus. Bet viņiem ir jāpierāda ar darbiem, ka viņi šīs akcijas ir gatavi atdot, jo vārdos ir gatavi, darbos tas tā diemžēl nav,” kritiski saka Krastiņš.

Viņš uzsvēra, ka līdzīgi arī Lipmanam gatavība ieguldīt naudu ir jāapliecina ar darbiem. „Runa ir par šo trīs, uzsveru visu trīs kungu personisko atbildību,” uzsver Krastiņš.

Taču, kas notiks, ja akcionāri šajos vārdos nebūs ieklausījušies, kreditoru pārstāvis gan tā arī līdz galam neatbildēja, norādot, ka visas kārtis arī negrib atklāt. Taču darbs pie tiesiskā aizsardzības plāna saskaņošanas un sarunām ar investoriem turpinās. Iespējams jau otrdien situācija tiks pārrunāta arī valdībā.

Ziņots, ka LM jau vairākus mēnešus vajā smagas finansiālas problēmas. Sākotnēji LM prasīja valsts atbalstu, taču to nesaņēmuši, centās pieaicināt ārvalstu investoru. Taču arī šie mēģinājumi bija nesekmīgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti